Hirdetés

Ne legyen a kultúra politikai csaták tárgya

Sajtótájékoztatón ismertették nézőpontjukat a gyergyószentmiklósi fesztiválok szervezői az elmúlt időszakban, a város költségvetése kapcsán felmerült vitákkal kapcsolatban.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ne legyen a kultúra politikai csaták tárgya
Fotó: Illusztráció, archív

Az elmúlt hetek történései alapján azt tapasztaltuk, hogy egyesek megpróbálják politikai csatározás tárgyává tenni a kulturális rendezvényeket: úgy gondoljuk, hogy soha, semmilyen körülmények között nem történhet meg, hogy keresztény értékrendű programokat támadjanak – hangsúlyozta Kántor Boglárka, a FeltöltŐ fesztivál főszervezője, kiemelve, hogy több éve dolgoznak azon, hogy Gyergyószentmiklós felkerüljön a fesztiváltérképre több ilyen jellegű színvonalas esemény által.

Kántor Boglárka, számszerűsítve az önkormányzat ilyen jellegű eseményekre nyújtott anyagi támogatását, elmondta: a városban lévő összegeknek 0,2 százalékát fordítják fesztiválokra, így ezek nem veszélyeztetnek semmilyen beruházást, mint ahogy ez többször elhangzott.

A fesztiváloknak jelentős gazdasági vonzatuk is van, a FeltöltŐ egyik pozitív hozadéka, hogy folyamatosan újul a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola, Soltész Miklós államtitkár segítsége által, de elmondhatjuk azt is, hogy ilyenkor megtelnek a szálláshelyek, megtelik a város – mondta el.

Kassay Péter, az Egyfeszt főszervezője ugyancsak a számokat elemezve elmondta: a tavalyi összművészeti fesztivál költségvetéséből több mint 900 ezer lej ment helyi vállalkozóknak.

– Nekünk az a dolgunk, hogy turisztikailag és kulturálisan élhető várost teremtsünk, ne legyen a kultúra politikai eszköz, hanem élvezzük annak pozitív hozadékait – emelte ki. Elmondta: mind a képviselő-testület, mind a polgármesteri hivatal, mind a fesztiválszervezők jót akarnak, így fontos lenne megfelelő kommunikációval egy mederbe terelni ezeket a szándékokat. – Merem remélni, hogy ha együtt tudunk működni, jó dolgokat vihetünk véghez, és nemcsak az utak fognak megépülni, hanem a város megfelelő helyet foglal majd el a kulturális élet területein is – összegzett Kassay Péter.

Amint arról korábban beszámoltunk, Erős Levente tanácsos módosító javaslatot nyújtott be, hogy nyári fesztiválok szervezésére irányítsanak át tételeket a művelődési központ költségvetésébe. A város polgármesterének elmondása szerint a kért összeget a területvásárlási alapból kellett volna átcsoportosítani, így veszélybe kerülhetett volna az elkerülő út építésének projektje. A szóban forgó 350 ezer lejről szóló módosító indítványt visszavonták.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!