Műtárgygyűjtemény hamarosan online is

A legkorszerűbb technológiával működő digitalizáló eszköz segítségével dolgozzák fel a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum gyűjteményének egy részét. A magyarországi Néprajzi Múzeum által elindított projekt részeként több székelyföldi múzeum tárgyi anyagát digitalizálják, majd teszik elérhetővé, kutathatóvá azokat erre szakosodott online felületeken.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Műtárgygyűjtemény hamarosan online is
Új életre kel a múzeum üvegnegatív-gyűjteménye. Digitalizálják Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A magyarországi Nép­rajzi Múzeum által elindított, székelyföldi múzeumok számára kiírt projekt 2020-ban kezdődött: első lépésként a tárgyi gyűjtemény néprajzi, történelmi, képzőművészeti és természettudományi vonatkozású darabjainak egy részét digitalizálták a gyergyószentmiklósi múzeumban. 
A két héttel ezelőtt érkezett, PhaseOne rendszerben működő digitalizáló eszköz segítségével kétdimenziós tárgyakat tudnak jó minőségben lefotózni: jelenleg az intézmény ex libris-gyűjteményét viszi számítógépre Kövecsi Ákos régész. 

– Két hét alatt közel 450 tárgyat tudtam beszkennelni, úgy, hogy még csak most kezdem megismerni a gép működését. A képzőművészeti anyag mellett fotónegatívok, levéltári dokumentumok képezik a gyűjtemény jelentős részét, ez utóbbiak feldolgozása időben beláthatatlan folyamat. Ezt követi a digitalizált dokumentumok rendszerezése

– fogalmazott Kövecsi Ákos régész. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A Néprajzi Múzeum oktatási projektjének részeként az intézmény szakemberei ellátogatnak a programban részt vevő múzeumokhoz, magukkal viszik az eszközöket, betanítják a munkatársakat és egy évig a rendelkezésükre bocsátják az eszközt. Marosvásárhely után került hozzánk ez a fényképezőgép stúdiófelszereléssel együtt; a rendelkezésre álló időszakban igyekszünk azt minél jobban kihasználni, és a kétdimenziós gyűjteményünknek legalább egynegyedét digitalizálni

– mondta érdeklődésünkre dr. Szőcs Levente múzeológus. Hozzátette: ezzel a techológiával új életre kel például a múzeum üvegnegatív-gyűjteménye, Vákár László hagyatéka. A digitalizálással párhuzamosan Gál Levente muzeológus szakszerű levéltári szempontok alapján rendszerezi a múzeum dokumentumgyűjteményét, így új rendszerben lesznek elérhetők a közeljövőben. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!