Hirdetés

Miben segít a Nép Ügyvédje?

Földügyekkel, kárpótlási kér­désekkel, nyugdíjügyekkel és fogyasztóvédelmi gondokkal fordulnak a leggyakrabban az ombudsman hivatalához Hargita megyéből. A Nép Ügyvédje Intézménye területi képviseletének munkatársa ismertette az intézmény jogkörét és számolt be munkájáról.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Miben segít a Nép Ügyvédje?
Városszéli földparcellák. Gyakran képezik viszály tárgyát Fotó: Veres Nándor

Minden hónap végén a Nép Ügyvédje Intézménye Hargita megyében a marosvásárhelyi területi iroda munkatársai révén tart meghallgatást Csíkszeredában a megyeházán, de a megye lakosai sürgős esetekben a fogadóórán kívül is felkereshetik az intézmény képviselőit Marosvásárhelyen. Az intézmény marosvásárhelyi területi kirendeltségének munkatársaitól a Nép Ügyvédje hatásköréről kérdeztük, és arról érdeklődtünk, hogy Hargita megyében milyen problémákkal keresik fel legyakrabban.
Hargita megyében leggyakrabban földügyekkel, nyug­díjakkal, fogyasztóvédelmi problémákkal keresik fel a Nép Ügyvédjét. Az elmúlt néhány évben pedig gyakran fordultak hozzájuk az egykori hadifoglyok leszármazottjainak járó kárpótlással, életjáradékkal kapcsolatos kérelemmel – tudtuk meg Cotîrlan Petru Tiberiutól, a Nép Ügyvédje Intézménye Marosvásárhelyi Területi Irodája képviselőjétől.
Érdeklődésünkre a hivatal munkatársa emlékeztetett: a Nép Ügyvédje (más néven ombudsman) az ország alkotmánya által jóváhagyott önálló és független közintézmény, hatósági feladatokat ellátó személy, célja megvédeni az állampolgárokat a köztisztviselők vagy a közigazgatási intézmények esetleges hatalmi visszaéléseitől. Segítségét bárki kérheti fajra, nemzetiségi származásra, nyelvre, vallásra, nemre, politikai meggyőződésre, vagyoni helyzetre, társadalmi eredetre való tekintet nélkül. A hivatal minden olyan esetben közbeléphet, amikor a köztisztviselők, a helyhatóságok és a közintézmények vagy ezek alárendeltségébe tartozó hatóságok eljárásai vagy tevékenységei emberi jogot és/vagy szabadságot sértenek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hogyan fordulhatunk az ombudsmanhoz?

A Nép Ügyvédjéhez minden esetben először írásban kell fordulni, a polgárok kéréseiket postán vagy személyesen kell eljuttassák az intézmény székhelyére, kihallgatásra pedig telefonon is jelentkezhetnek. A folyamodványnak tartalmaznia kell a folyamodó teljes nevét és állandó lakhelyét; jogi vagy szabadságsérelmének leírását; alkotmányos jogai megsértésének időpontját; a hivatalnok vagy intézmény nevét, akire/amelyre panasza vonatkozik; annak bizonyítékát, hogy a panasztevő jogorvoslást kért, de nem kapott választ, vagy elutasították kérelmének elintézését; illetve valamely hasonló tárgyú esetben hozott ítélet feltüntetését – részletezte az iroda képviselője.
Az ombudsmanhoz akkor lehet fordulni, ha a következő jogok tényszerűen vagy eljárásilag sérültek: dokumentumok kibocsátásának elutasítása; törvényes minőség bejegyzése, tudomásulvétele; törvényes jogok, járandóságok, segélyek, könnyítések megtagadása; törvénytelen, hamis iratok kibocsátása (helyi tanácsi határozatok, polgármesteri rendelkezések, közintézmények vezetőinek vagy hivatalnokainak illegális döntései).

Miben segít a Nép Ügyvédje?

Amiben segíthet és amiben nem

A jogsegélyszolgálat képviselője elmondta: a Nép Ügyvédjének jogában áll vizsgálódni a jog- vagy szabadságsérelmeik­kel hozzá forduló személyek ügyében a következő intézményekben: a közigazgatás központi szerveiben (minisztériumok, osztályok, kormányügynökségek, kormányhivatalok és azok hivatalai); a helyhatósági intézményekben (prefektusi hivatalok, polgármesteri hivatalok, megyei és városi tanácsok, azok hivatalai vagy kirendeltségei); közintézményekben; önálló vállalkozásokban vagy közhasznú (országos, megyei, városi) kereskedelmi társaságokban. Az ombudsmani törvénnyel minden állami szférába tartozó hivatallal (közintézménnyel) szemben fel lehet lépni, ezalól egyedüli kivételt a bíróságok képeznek.
Az ombudsman nem szolgáltathat jogi tanácsadást és nem képviselheti a panaszosokat a bíróság előtt; nem sajátíthatja ki a törvényhatóságok jogkörét, nem járhat el azok helyett; nem szólhat bele az országgyűlés, a kormány, az államelnök munkájába; nem orvosolhat ítélethozatali eljárás alatt álló személyi panaszokat.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!