Hirdetés

Kultúrböjt

A rendszerváltástól számítva a romániai közigazgatás egyik legsötétebb napjának nevezte augusztus másodikát Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere csütörtökön, annak kapcsán, hogy aznap nyilvánosságra hozták a közigazgatási rendszer megreformálását célzó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kultúrböjt
Korodi: a tervezet nem meggondolatlan lépés, hanem gyilkosság Fotó: László F. Csaba

– Rendkívül fontos, hogy mindenki felemelje a hangját, elmondja véleményét, mert ha ez a sürgősségi kormányrendelet életbe lép, akkor lakatot tehetünk minden olyan közintézményre, amelynek programjai, tevékenységei adták a városnak a sava-borsát – jelentette ki Korodi Attila. Kifejtette: a kormányrendelet tervezete arról rendelkezik, hogy a helyi önkormányzatok a saját bevételük 7,5 százalékát költhetik kultúrára, sportra, egyházakra. Csíkszereda 112 millió lejes idei bevételéből kiindulva ez 8,4 millió lejt jelent. Az érintett költségvetési fejezeteket illetően jelenleg közel 42 millió lejből gazdálkodik a város, ebből 12 millió lej beruházást tesz ki, 21 millió lej működési költségeket fedez, 9 millió lej pedig kulturális, sport- és egyházi támogatásokra fordítható.

– A fenti számokból is kiderül, hogy

8,4 millió lejből fenntartani sem lehetne a múzeumot, a színházat, a táncegyüttest, a sportlétesítményeket.

A törvény amúgy arra kötelezne, hogy a felsorolt intézményeket szüntessük meg vagy vonjuk össze, és a polgármesteri szakapparátust is kaotikus átszervezésre kényszerítené – mutatott rá a polgármester. Mint részletezte, a törvénytervezet értelmében az ötven alkalmazott alatti közintézményeket integrálni kell, ennek következményeként a Csíki Játékszín, a Csíki Székely Múzeum, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Városi Sportklub össze kell olvadjon. Az emberek 15 százalékát el kell bocsátani, akik nem bürokraták, hanem színészek, muzeológusok, edzők, táncosok.

Bezárhatják a kultúrát
– Ugyanakkor a számítások szerint, ha az épületek rezsijét kifizetjük, gyakorlatilag csak az alkalmazottak negyedének fizetésére marad pénz. Katasztrofális a helyzet, mert ez nem egy meggondolatlan lépés, ez egy gyilkosság, amit Bukarestben végeznek inkompetens emberek, mert nem érzik ennek a kihatását, és ha erről nem beszélünk, akkor ez biztos meg fog történni.

Gondolják el azt a csíki életet, hogy elektromos töltőket szerelünk fel, színházat újítunk fel, csak éppen nem lesz majd, aki az utcán járkáljon, a színházban nem lesz előadás, a Nagy Imre Galériában, múzeumban nem lesznek programok, az uszodának a tetejét újraépítjük, de nem lesz, aki benne ússzon, és gyakorlatilag az élet megáll.

Ami sikerült az elmúlt években, hogy a város kulturális és sportcentrum legyen, idevonzva a turistákat, most minden dugába dől. A kommunisták sem tudták ellehetetleníteni a Régizene Fesztiválunkat, a Ciolacu-kormánynak azonban ez sikerülhet! Ma kezdődnek a Csíkszeredai Városnapok. Ha a kormány nem változtat az álláspontján, akkor utoljára, mert nem engedik meg, hogy a jövőben ilyen jellegű rendezvényeket támogassunk – fejtette ki Korodi Attila.

Az elöljáró elmondta, hogy a polgármesteri hivatalon belül is olyan átszervezéseket kell eszközöljenek, amelyek csíkszeredai léptékben értelmetlenek, hisz a hargitai megyeszékhely az egyik leghatékonyabb költségvetésű város, ahol országos viszonylatban az egyik legkevesebbet költenek a személyzeti költségekre.

A városvezető arra biztatja a kulturális és sport témakörben tevékenykedő szervezeteket és a közigazgatásban dolgozókat, hogy hallassák a hangjukat, amíg a tervezetet nem fogadják el! 

– Sok más városhoz hasonlóan Csíkszereda is elveszti vonzerejét, ha a tartalmat kiölik belőle,

mert élhető élettér nélkül kiürülnek városaink – fogalmazott Korodi.

Kétségbeesés helyett kivárnak
Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtószóvivője ugyanakkor a Hargita Népe kérdésére elmondta: amíg nem születik konkrét döntés a témában, addig kivárnak.

– Ha kötelező érvényű lesz, akkor kénytelenek leszünk mi is intézkedni. Egyelőre azonban csak tervezet, még megvitatják, mi pedig

megvárjuk, hogy mi lesz a végső döntés

– mondta kérdésünkre a szóvivő. Hozzátette, a nyári időszak kivételével heti rendszerességgel tart a városháza megbeszéléseket az alintézmények vezetőivel, ez a téma is terítékre kerül az elkövetkező üléseken, beszélni fognak róla, de kétségbeesés helyett kivárják a végleges döntést.

A tervezettel kapcsolatban Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere megkeresésünkre elmondta: ameddig nincs elfogadva a kormányrendelet, nem tud állásfoglalást megfogalmazni és semmilyen forgatókönyvet felvázolni ezzel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!