Közepes termésre számítanak

A rendkívül meleg nyár negatív hatással volt a káposzta növekedésére is: a gyergyószárhegyi gazdák közepes termésre számítanak idén. A szélsőséges időjárás a káposztavágás idejét is kitolta, így idén október közepén kezdődik az értékesítés, a megszokott módon a termelőtől egyenesen a vásárlóhoz.

Boncina-Székely Szidónia
Közepes termésre számítanak
Megviselte a hőség az idei termést. Kevesebb drágábban Fotó: Boncina-Székely Szidónia/archív

A szeptemberi esőzések javítják valamelyest az idei káposzta minőségét, de összességében közepes termésre számítanak Gyergyószárhegyen, ahol már tíz éve márkanév az egyedi ízvilágú káposzta. 

– A több hétig tartó harminc Celsius-fok feletti hőmérséklet hatására a káposzták ledobták a külső leveleiket, így eltolódott a fejesedés, ezáltal az érés is. Az esők némileg javítják a káposzta minőségét, szükség van a hideghatásra is, hogy tömörödjenek a fejek és kialakuljon a cukortartalmuk. Ezért nem siettetjük a vágást, az október 11-13. között szervezett káposztafesztiválra vágunk valamennyit, de a nagyobb részét utána

– hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elmondta: a nagy meleg számtalan negatív hatása közé sorolható a kártevők fokozottabb jelenléte is. 
Gyergyószárhegyen a Cári­na nevű falurészen megközelítőleg kétszáz kistermelő ültet káposztát minden évben 3-5 áras parcellákon, összesen közel 23 hektáron. Az egyre szélsőségesebb időjárás, a nagy melegek azonban próbatételt jelentenek, és az idei nyarat példaként említve az öntözés sem segített volna a helyzeten. 

– A szárazság ellen öntözéssel lehet védekezni, de a nagy meleg ellen nem: ilyenkor lezárulnak a pórusok, nincs fotoszintézis, a növény védekezik, és leáll a növekedés

– vélekedett Lukács Géza, előrebocsátva, hogy idén közepes és kisebb fej káposztákra számíthatnak a vásárlók.

Közepes termésre számítanak

Elmondta: az árak várhatóan magasabbak lesznek, mint tavaly, de ez nem pótolja a szárazság miatti terméskiesést, sokkal jobb lenne nagyobb terméssel és alacsonyabb árakkal zárni a mezőgazdasági évet.
A védjeggyel rendelkező terméket többnyire a szárhegyi háztartásokban, udvarokon árusítják, termelői engedéllyel, így nem kerül viszonteladókhoz a káposzta, a vásárlók pedig lehetőséget kapnak megismerkedni a termelőkkel.
A civil szervezetek, az önkormányzat és a termelők minden ősszel közösségi ünnepként szervezik meg a káposztavágást és -vásárt, amelyre idén október 11-13. között kerül sor, kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző programmal. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!