Közéleti eszmecsere Gyergyószentmiklóson

Nincs mese címmel tartottak közéleti eszmecserét csütörtökön a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Barti Tihamér Gyergyó területi RMDSZ-elnök a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választások tétjéről, a háborúról és a békéről, a pillanatnyi helyzetről beszélgettek, és a közönség kérdéseire válaszoltak.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közéleti eszmecsere Gyergyószentmiklóson
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Gyergyószentmiklóson folytatódott Kelemen Hunor „megmondóesteknek” nevezett országjáró közéleti beszélgetéssorozata. Az RMDSZ országos elnökének beszélgetőtársa ezúttal Barti Tihamér, a szövetség Gyergyó területi elnöke volt. Az est során több témát tárgyaltak meg, elsőként a helyi önkormányzatok szerepéről, aktuális kihívásairól beszéltek, és a június 9-i választások tétjét is körbejárták az RMDSZ szempontjából. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Barti ennek kapcsán a Hajrá, Gyergyó! jelszavú mozgalomról számolt be: ennek keretében egységes stratégiát képviselnek medenceszinten, és ez a kezdeményezés egyszerre és egyaránt szól a civil szervezetekről, a sportéletről, a fejlesztésekről, a munkahelyteremtésekről és a vállalkozókról is. A területi elnök úgy látja, az RMDSZ-nek Gyergyó térségében jelenleg erős, aktív és a közösség számára haszonnal dolgozó csapata van. Ezt továbbfűzve Kelemen Hunor arról beszélt, hogy a magyarság egyik erőssége a közösségépítés képessége.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy a közösségépítés táptalaja a civil szervezetek és a kultúra támogatása,

és ezen a téren fontos szerepe van az önkormányzatokkal partnerségben szervezett sokféle eseményeknek és programoknak, illetve az RMDSZ által kezdeményezett és kidolgozott pályázati rendszernek is.

Az európai parlamenti (EP) választások kapcsán Kelemen Hunor rámutatott,

jelenleg egy, a 27 tagállamban készült közvélemény-kutatás megállapításai szerint az uniós állampolgárok 63 százaléka elégedetlen az Európai Bizottság, az unió döntéshozó és ellenőrző szervének  munkájával,

viszont 90 százalékuk szükségesnek látja az EU meglétét, konstrukcióját. A felmérés alátámasztja azt az elvárást, hogy változásra van szükség, és ezekben a folyamatokban az őshonos magyar kisebbségek képviselete továbbra is hangsúlyos kell legyen, fogalmazott a szövetség elnöke. 
Beszéltek arról a pozitív tapasztalatról is, hogy egyre több fiatal vállal közéleti szerepet. Az előválasztás eredményei ezt több gyergyói településen számokban is mutatják.

A háború és béke kapcsán beszélt arról Kelemen Hunor, hogy az RMDSZ az élet pártján áll. Ezért tartja fontosnak, hogy olyan képviselői legyenek az országnak az EP-ben, akik a háborút elutasítják és a békét támogatják.

A kétórás eszmecserén a közönség Románia közigazgatási újraszervezésének tervéről, infrastrukturális fejlesztésekről, beruházásokról, a gyergyószentmiklósi jégpálya felújításáról, központosított képzésekről, a közbeszerzési eljárások módosításáról, valamint a politikus és újságíró szavahihetőségéről is kérdezték az elöljárókat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!