Következik az anyanyelvi próba

Több mint kétezer Hargita megyei diák vesz részt a napokban az úgynevezett kompetenciavizsgákon, amelyek tulajdonképpen az érettségi „előszobáját” jelentik. A tanulók a saját iskolájukban oldják meg a teszteket, nem jegyeket, hanem minőségi besorolást kapnak a teljesítményükre, megbukni pedig nem igazán szoktak ebben a szakaszban.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Következik az anyanyelvi próba
Az érettségi „előszobájában”. Számadás szigorú biztonsági feltételek között Fotó: László F. Csaba

Tavaly elmaradt az érettségi szóbeli része, a minősítéseket az adott tantárgy átlaga alapján kapták meg a tanulók. Idén június 17–27. között zajlanak a kompetenciavizsgák. Még nem vizsgaközpontokban, ha­nem a saját iskolájukban az anyanyelvi, idegen nyelvi, román nyelvi, illetve digitális, azaz számítógép-felhasználói kompetenciáikról, jártasságukról kell számot adniuk a fiataloknak, ugyanolyan szigorú biztonsági feltételek között, mint majd az írásbelin. A többnyire háromórás megmérettetéseken nyelvi kompetenciák esetén mérik például az értő olvasást, szövegértést, adott esetben hallott szöveg alapján is, a digitális jártasságnál az internetes keresési technikák, de a számítógép hardverelemeinek ismerete, szövegszerkesztés is szerepel a feladatok között. A hét közepén az anyanyelvi próba van soron, amelyre megyénkben 1489-en iratkoztak be. Teljesítményükre a feladatokra kapott pontok alapján kezdő, közepes, haladó vagy tapasztalt minősítést kapnak a diákok, ezek bekerülnek az érettségi oklevélbe is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az érettségi fő felvonása július elsején rajtol a román írásbeli vizsgával. A kisebbségi oktatásban részt vevő tanulók összesen négy tantárgyból érettségiznek, a középiskolai profiljuknak megfelelő választott és kötelező tantárgyból, illetve anyanyelvből, esetünkben magyar nyelv és irodalomból is írnak. A sikeres érettségihez szükséges a kompetenciavizsgákon való részvétel, az írásbelin minden egyes tantárgyból el kell érni legalább az ötös jegyet, de az átlagnak meg kell haladnia a hatost.

Következik az anyanyelvi próba
Megyénkben idén hat vizsgaközpontban szervezik meg az érettségi vizsgát – derült ki a tanfelügyelőség tájékoztatásából. Csíkszeredában két tanintézet, a Márton Áron Főgimnázium és a Kájoni János Szakközépiskola ad helyet a megmérettetésnek. Az előbbiben az iskola végzősei mellett a gyimesfelsőloki gimnázium, az Octavian Goga Főgimnázium, a Segítő Mária, illetve a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai írásbeliznek, míg az utóbbi a többi csíkszeredai szakközépiskola végzős diákjai mellett a balánbányai és dánfalvi tanulókat is fogadja.
Székelyudvarhelyen is két központ lesz, a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozik a város összes elméleti és hivatási osztálya, a Kós Károly Szakközépiskolához pedig a székelykeresztúri, szentegyházi, korondi és zetelaki középiskola tanulóit osztották be. Gyergyószentmiklóson a Sa­lamon Ernő Gimnáziumban szerveznek érettségit, saját végzőseiken kívül ide várják a város, valamint a gyer­gyóditrói, gyergyóalfalvi kö­zépiskola tanulóit is. Ma­ros­hé­vízen a Mihai Eminescu Fő­gimnázium a vizsgaközpont, itt írásbeliznek a település, illetve Gyegyóholló és Gyer­gyóvárhegy érettségire beiratkozott fiataljai is.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!