Hirdetés

Két új kiadású könyvet mutatnak be a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva Gyergyószentmiklóson

A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva, a Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című kiállítás megnyitásának első évfordulója alkalmából két új kiadású könyvet mutatnak be a Tarisznyás Márton Múzeumban. A csütörtöki eseményen pódiumbeszélgetést is tartanak a tanulmánykötetek szerzői.

Hegyi Zsuzsánna
Két új kiadású könyvet mutatnak be a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva Gyergyószentmiklóson
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Egy éve, pontosabban 2023. június 6-án nyitották meg Gyergyószentmiklós helytörténeti kiállítását a Tarisznyás Márton Múzeumban. A Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című tárlat a Vákár család tárgyi hagyatékát mutatja be. Két fontos közéleti személyiség, Vákár P. Arthur és fia, Vákár Tibor életútját és munkásságát ismertetik, akik személyes sikereiken túl Gyergyó hírnevét is öregbítették és hatással voltak a fejlődésére. Sorsukon keresztül láttatják a múzeumban azokat a politikai-társadalmi-szellemi változásokat, amelyek a 20. század első felét jellemezték, ugyanakkor Gyergyószentmiklós polgárosodásának, várossá válásának folyamatát is leképezik. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A kiállítás tárgyi részét a szellemi hagyaték, vagyis a kötetekbe foglalt visszaemlékezések egészítik ki. Ezek bemutatóját a kiállítás megnyitásának első évfordulóján, valamint a nemzeti összetartozás napjára is emlékezve június 6-án, 18 órától tartják a múzeumban. A könyvbemutatóról Ferencz-Mátéfi Kriszta igazgató elmondta, hogy a sorozaton 2022-ben kezdtek el dolgozni.

– Először Vákár P. Arthur írásait próbáltuk csokorba gyűjteni, és ebből született az Örmény visszaemlékezések és anekdoták. Ezt követte, szerkesztésben, a Vándorló lelkek című kiadvány, mely fia önéletírását tartalmazza. A harmadik könyv pedig egy tanulmánykötet, amely azt az érát mutatja be, amelyben ez a két férfi leélte az életét – nyilatkozta az intézményvezető.

A könyvbemutatón pódiumbeszélgetést is tartanak, ahol jelen lesz a kiállítás főkurátora, Kaján Imre nyugalmazott múzeumigazgató, építészmérnök és történész, Hadik András művészettörténész, Vákár Tibor régész, Gyarmati Zsolt történész, valamint Csergő Tibor András polgármester, történész.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!