Hirdetés

Késve, de beüzemelik a remetei hulladéklerakót

Aláírták a szerződést, miszerint a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás által Gyergyóremetén létrehozott hulladéklerakót egy három cégből álló társulás fogja működtetni. Az üzembe helyezett remetei hulladéklerakó az egyetlen Hargita megyében, amely megfelel a mai törvényes előírásoknak, habár 2016 májusában adták át.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Késve, de beüzemelik a remetei hulladéklerakót
A remetei hulladékgazdálkodási központ madártávlatból Fotó: gyergyoremete.ro

Hétéves késéssel, de beüzemelik a gyergyóremetei hulladéklerakót. Az európai uniós támogatással épített létesítményt 2016-ban adták át, de törvénymódosítások, jogszabályok változásai és különböző bürokratikus problémák miatt évekig nem volt használható. Mint arról korábban beszámoltunk, Incze Csongor megyemenedzser, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás (ADI S.I.M.D. Harghita) elnöke közölte, hogy idén május végén újra kiírták a közbeszerzést, amelyre egyetlen ajánlat érkezett egy három cégből álló konzorciumtól. A cégtársulás tagjai a csíkszeredai Eco-Csík, a székelyudvarhelyi RDE Harghita és az Eco Bihor. Az ajánlatot a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás bizottsága elfogadta, és a szerződést szeptember 1-én aláírták, amelynek értelmében a konzorciumnak négy hónap áll rendelkezésére, hogy átvegye a gyergyóremetei hulladéklerakó állomást, és elvégezze azokat a beruházásokat, amelyeket a kiírásban kért a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás.

ADI S.I.M.D. Harghita

Ellentétes vélemények
A szerződést pénteken a gyergyóremetei hulladéklerakó központnál írták alá, ahol Incze Csongor megyemenedzser elmondta, hogy ő mindössze két éve elnöke a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulásnak (ADI S.I.M.D. Harghita), de ez idő alatt négy törvénymódosításhoz kellett igazodniuk.

Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere szerint tisztább Hargita megyét tudunk magunk mögött hagyni, ha sikerül maradéktalanul betartani a szerződés feltételeit. Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter is gratulált, hogy működni fog a hulladéklerakó, de úgy véli, ünneplésre nincs ok, tekintettel az üzembe helyezés többéves késésére.

‒ Olyan ez, mint amikor banketten ünnepeljünk az érettségizőt, aki minden évben megbukott. Ünneplésre nincs ok, a lényeg az, hogy a tevékenység kezdődjön el, és a megye hulladékgazdálkodási mutatói ne legyenek hullámzóak. A hulladékgazdálkodásban ugyanis nem vagyunk listavezetők az országban, és ennek egyik oka, hogy nincs kohézió ebben a rendszerben.

Hozzátette, hogy az újrahasznosított hulladék mennyisége évről évre csökken a megyében, de reméli, hogy a remetei lerakó és hulladékkezelő központ üzembe helyezésével javulni fog ez az állapot.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint azonban nem bukásról van szó.

– Ennek a beruházásnak most kellett elindulnia, mert sokat tudtunk tanulni a hibás szabályozásokból, a hibás rendszerekből, megismerhettük azokat a cégeket, akik, hála istennek, nem jelentkeztek, és el lehetett érni törvényesen, hogy egyetlen konzorcium vegye át a lerakó működtetését

– mondta a megyei tanács elnöke.

A hulladékból erőforrást lehet előállítani 
A három cégből álló konzorcium vezetője és az Eco Bihor ügyvezető igazgatója, Pásztai Zoltán Attila elmondta, hogy a cégcsoport, amely működtetni fogja a lerakót, az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy a hulladékból erőforrást lehet előállítani. Hozzátette, hogy nem szemétként kell kezelni a hulladékot, mert erőfeszítéssel és tudással el lehet érni, hogy hasznunk legyen belőle.

– Reméljük, hogy partnereinkkel, a csíkszeredai Eco-Csíkkal és a székelyudvarhelyi RDE Harghitával érvényesíteni tudjuk ezt a tudást az önök megyéjében is, és a helyi tudást is kihasználva el tudjuk érni, hogy a mezőgazdászok komposztot tudjanak átvenni, amit zöldhulladékból állítunk elő, és minél több csomagolóanyagot tudjunk újrahasznosítani

– közölte Pásztai Zoltán Attila.

Hulladéklerakó van, bekötőút nincs
Lapunk érdeklődésére Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere elmondta, hogy a szemetet begyűjtő autók egyelőre Gyergyóremetén áthaladva fogják elérni a hulladéklerakót, mert a bekötőút, amely kikerülné a települést, és közvetlenül csatlakozna az európai úthoz, még nem készült el. A polgármester elmondása szerint az út megépítése a megyei önkormányzat feladata, és öt év áll rendelkezésére, hogy elkészítse. Mint Incze Csongortól megtudtuk, a következő napokban indulhat a közbeszerzés a gyűjtésre-szállításra, és amíg a licitnek nincs eredménye, addig a jelenlegi szolgáltatók fogják Gyergyóremetére vinni a hulladékot.

ADI S.I.M.D. Harghita

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!