Hirdetés

Jövedelemadó-visszaosztás településenként 

Hargita Megye Tanácsa kedden online rendkívüli tanácsülést tartott, ahol többek között újabb hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásról döntött a testület. Összesen tizennyolc Hargita megyei település kapott több mint 3,3 millió lej értékben anyagi támogatást. Továbbá azt is megszavazták, hogy mostantól tilos lesz a járdán parkolni, és szó esett az utak téli karbantartásáról is.

Vlaicu Lajos
Jövedelemadó-visszaosztás településenként 
Képünk illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Újabb hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásról döntött Hargita Megye Tanácsa a kedden tartott online rendkívüli tanácsülésen. Összesen tizennyolc Hargita megyei település kapott több mint 3,3 millió lej értékben anyagi támogatást, amelyből a legtöbb pénzt a megyei önkormányzat a települések gázhálózata kiépítésének támogatására adta. 

Tizenhárom település a jövedelemadó hatszázalékos visszaosztását a gázhálózataik projektjeinek önrészénél használja fel. Ezek összértéke meghaladja a 2,6 millió lejt. A gázhálózat-önrészhez támogatást igénylő települések: Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Dánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkrákos, Madéfalva, Csíkcsicsó, Gyergyóremete, Csíkmadaras, Csíkszentmihály, Galócás, Csíkszentsimon és Csíkszentimre. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: a csíki gázhálózatoknál a megyei önkormányzat részéről volt egy stratégiai döntés. A jövedelemadó hatszázalékos visszaosztását tartalékolták, ameddig lehetett, a POIM-kiírás bizonytalan helyzetére való tekintettel.

A visszaosztásból Csíkkozmás község kapott összesen százezer lejt elektromos töltőállomás kialakítására és Lázárfalván öltöző építésére. Gyergyószárhegy falurész villamosítására és községi utak korszerűsítésére kapott pénzt. Gyergyóditró és Gyergyóalfalu szintén a községi utak korszerűsítésére, Gyergyócsomafalva, a Csalóka óvoda korszerűsítésére és eszközök beszerzésére. 

Az utak téli karbantartásáról is döntött a testület. A megyei tanács saját belsős cége fogja végezni az útjavításokat. A testület megszavazta a Járda program módosítását, amely a jövőben a járdákon való parkolást tiltja az autósok számára, így segítve és biztosítva a gyalogosok zökkenőmentes és biztonságos közlekedését. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!