Hirdetés

Jelentős fejlesztések előtt áll Gyergyóditró

Aszfaltozás, a polgármesteri hivatal és több iskolaépület teljes felújítása, tömb­ház­szi­getelés, víztározó elkészítése és bölcsődeépítés – néhány azon projektek közül, amelyek idén indulnak Gyer­gyóditróban.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jelentős fejlesztések előtt áll Gyergyóditró
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Elkezdődtek a terepfelmérések, sorra járják azokat az utcákat, ahová idén aszfaltburkolat kerül: az Anghel Saligny program révén húszmillió lejes támogatásból 24 utca kap aszfaltburkolatot a nagyközségben.

A projektben szereplő kisebb-nagyobb utcák mellett egy másik pályázati forrásból két községi út is megújul, így néhány kisebb zsákutca és két hosszabb út kivételével mindenhol aszfaltozott burkolaton lehet majd közlekedni

– mondta lapunk érdeklődésére Puskás Elemér polgármester, hozzátéve, hogy a korábbi években 23 utca aszfaltozására került sor, a víz- és szennyvízhálózat kiépítése után. 

Ugyancsak az Anghel Sa­ligny program révén Orotván bővíteni fogják a vízhálózatot egy tározó építésével, amely a 74 háztartásból álló Tilalmas falurészt fogja kiszolgálni. Bár jelenleg is van itt vízhálózat, a gyakori műszaki meghibásodásokat szeretnék megszüntetni a víztározó építésével, hangsúlyozta az elöljáró.

A község úthálózatának részeként mintegy 7,5 km hosszúságban javítják a mezei utakat, európai uniós forrásokból.

A Gyergyói-medencében a mi községünkben van a legtöbb tömbház: a tíz ingatlan külső szigetelésére nyertünk pályázatot, most készülnek a tervek, és tavasszal szeretnénk elindítani a közbeszerzési eljárást – mondta el Puskás Elemér.

Ebben az évben a polgármesteri hivatal teljes felújítása is elkezdődik: az energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve napelemeket szerelnek az épületre, valamint felvonót építenek.

A nagyközségben folytatódik a tanintézetek korszerűsítése, illetve újak építése is elkezdődik: az Országos Befektetési Társaság pályázatai révén megújulnak a Siklódy Lőrinc és a Dr. Csiby Andor általános iskolák épületei, sportbázis, valamint bölcsőde is épül.

A sportbázis munkálatainak már tavaly el kellett volna kezdődniük, de a megemelkedett építkezési árak miatt nem jelentkezett senki a közbeszerzésre. Most aktualizáltuk ezt, és újra kiírjuk az eljárást. A két óvodai, két napközis és egy bölcsődei csoportot magában foglaló épülethez már megvan a területünk a Malom utcában, közel a községközponthoz, nagy parkolóval, ezer négyzetméteres területtel – osztotta meg az idei évre vonatkozó önkormányzati terveiket Puskás Elemér polgármester. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!