Gátat vetnek az elavulásnak

Korszerűsítik a szépvízi és a gyilkostói víztározót. A beruházásokat az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogatásával végeztetik a vízügyi igazgatóságok. Várhatóan mindkét munkálatot csak a jövő év elején kezdik. A szépvízi víztározónál tervezett munka nem befolyásolja majd az ivóvíz-szolgáltatást.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gátat vetnek az elavulásnak
Fotó: László F. Csaba

Országszerte tizenhárom víztározót korszerűsítenek a következő években az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) támogatásával – adta hírül az Országos Vízügyi Igazgatóság (ANAR). A beruházásra váró víztározók listáján szerepel a szépvízi és a gyilkostói is. Az Olt Vízügyi Igazgatóságtól (ABA Olt) érdeklődve megtudtuk, a felújítás előtti szükséges felméréseket már elvégezték, a renoválást az elavult hidromechanikai és más berendezések teszik szükségessé. 
Többek között korszerűsítik a vízkivételi tornyot, a hidromechanikai berendezéseket, a villanyhálózatot, és új rendszert telepítenek a víztározóban a lebegő anyagok összegyűjtésére.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A beruházás célja a víztározó biztonságos üzemeltetésének fokozása, ugyanakkor az árvizek kockázatának csökkentése, illetve a környezet és a biodiverzitás védelme

– tájékoztatott az Olt Vízügyi Igazgatóság.
A munkát várhatóan jövő év elején kezdik, a kivitelezési határidő 2026 februárja. A beruházás összköltsége több mint 95 millió lej. A munkavégzés nem befolyásolja majd az ivóvíz-szolgáltatást. 

Gátat vetnek az elavulásnak
A szépvízi víztározó. A munka nem zavarja a vízellátást

– Már a kialakulása óta a Gyilkos-tó medencéje lassan, de folyamatosan iszaposodik. A lerakódás és a különböző hordalékok a lejtők eróziójából, illetve a tó vizét tápláló patakokból származnak. Ezért a tó és a víztározó jelenlegi állapota megköveteli a felújítási munkálatokat, illetve a víztározó biztonságos működtetésének fokozását

– ezt már a Szeret Vízügyi Igazgatóság (Siret ABA) közölte lapunk megkeresésére.
A hatóság válaszában megjegyzi, a beruházásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt már elkészítették. A munkálat során megújítják a víztározó berendezéseit és a gáthoz tartozó épületeket. A kivitelezés az ígért anyagi támogatástól függ, és a műszaki terv elkészítése után köthetnek szerződést a 24 hónapos kivitelezésre. A beruházás több mint 42,5 millió lejbe kerül. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!