Fontos a kémények tisztán tartása

A fűtésszezon kezdete előtt a fűtésrendszerek ellenőrzésének és a kémények tisztításának fontosságára hívja fel a figyelmet több önkormányzat Hargita megyében. Évente kétszer kell tisztítani a kéményeket, hogy a tűzeseteket megelőzzük.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Fontos a kémények tisztán tartása
Kéményseprő ellenőrzi a kazánt. Megelőzés Fotó: Veres Nándor

Igyekszünk elvégezni a törvény szabta tűzbiztonsági ellenőrzéseket: októberben indulnak el az önkéntes tűzoltó-alakulat tagjai, két személyre kétszáz háztartás jut – számolt be lapunknak Borsos Ferenc, a gyergyóalfalvi önkéntes tűzoltó-alakulat parancsnoka, megjegyezve, hogy ez alkalommal a nagyobb problémákra, a gyúlékony anyagokra és a nem megfelelően működő tűzvédelmi eszközökre hívják fel a figyelmet.
A gazda két hetet kap a probléma orvoslására, ezt követően újból ellenőrzik a háztartást. A helyszínen tapasztaltakat bevezetik a házellenőrző füzetbe, így pontos kimutatással rendelkeznek a település tűzbiztonsági helyzetéről. Az önkéntes tűzoltó szerint a kéménytüzek nem gyakoriak, de veszélyesek, hiszen a kigyulladt kormot nehéz eloltani.

– Vízzel egyáltalán nem tanácsos próbálkozni, hiszen a gőztől szétrobbanhat a kémény. Ilyen esetekben a poroltó a megoldás

– figyelmeztetett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Demeter Zsolt, a gyergyó­remetei polgármesteri hivatal katasztrófavédelmi felelőse szerint az utóbbi években kevesebb lakástűz volt, a folyamatos tájékoztatásnak is köszönhetően.

– Amellett, hogy évente kétszer ki kell takarítani a kéményt, az is fontos, hogy figyeljünk egymásra, szomszédainkra, mert ha időben észrevesszük a bajt, elkerülhetjük a komolyabb tűzeseteket – hívta fel a figyelmet. – Ha már segítségre van szükség, a 112-es sürgősségi hívószámot tárcsázzuk minden esetben, hiszen ha a helyi tűzoltókat hívjuk, ők csak akkor tudják értesíteni a hivatásosokat és a többi önkéntes alakulatot, ha már a helyszínen vannak. A 112 hívásával rövidül a bevetési idő, egyszerre több alakulat tud indulni, hogy segítséget nyújtson

– sorolta a jótanácsokat Demeter Zsolt.
A kémények tisztítását végző Mándoki Mihály kéményseprő munkája iránt nagy a kereslet a gyergyói térségben, hiszen hosszú idő után először van szakember, aki elvégzi ezt a munkát. Szerinte a kémények tisztítása mellett fontos a tüzelőanyagok jó minősége, a kazán megfelelő használata – fojtott tüzelés esetén gyorsabban lerakódik a korom – ha mindezt biztosítjuk, sokkal kisebb az esélye annak, hogy tűz üssön ki a háztartásunkban.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!