Hirdetés

Folyamatban a közbeszerzés

A tej-kifli program Hargita megyei közbeszerzési eljárása komplex folyamat, a végéig még további tizenkét lépés van hátra. Csak ezek megtétele után következhet majd a keretszerződések megkötése a szolgáltatás biztosítására.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Folyamatban a közbeszerzés
Iskolai tízórai. Várni kell az eljárás befejezésére Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A tej-kifli program közbeszerzése kapcsán Borboly Csaba megyeelnök arról tájékoztatott, hogy lejárt az ajánlatok benyújtásának határideje, s lévén, hogy a közbeszerzési eljárás több lépésből álló komplex folyamat, le­zá­rult­á­ig még további lépésekre van szükség, utána következik a keretszerződések megkötése a szolgáltatás kivitelezésére. A pályázók számáról majd az erre vonatkozó jegyzőkönyv közzététele után lesznek információk. Nyertest is csak az eljárás lejárta után hirdetnek, ugyanakkor a programot a kivitelezési szerződések megkötése után tudják elindítani.
Kérdésünkre, hogy tudják-e kompenzálni a tej-kifli program kiesett időszakát, nemleges választ kaptunk, hiszen mint fogalmazott: a termékeket csak a szerződéskötés után, a törvényes előírásoknak megfelelően tudják biztosítani, visszamenőleg nem lehet kompenzálni a kiesést.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A program csúszásával kap­csolatban megjegyezte: a késés elsősorban a vonatko­zó szabályok kései megjelenéséből származik, ezután pedig késett a közbeszerzés is az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) által jelzett kiegészítések, javítások végrehajtása miatt. Az eljárás további szakaszaiban több alkalommal szükséges majd az ANAP jóváhagyása. 

– Ez egyrészt jó, mert hozzájárul a törvényesség biztosításához, másrészt viszont késlelteti a folyamatot

– jegyezte meg.
– Hargita Megye Tanácsa képviseletében az évek folyamán sokat egyeztettünk, dolgoztunk azon, hogy ez a program gördülékenyen működjön – közölte a megyei tanács elnöke.

– A legfontosabb szempont az volt számunkra, hogy a gyermekek friss termékeket kapjanak. Ezért azon munkálkodtunk, hogy elérjük: helyi termelők legyenek a szolgáltatók. Többször dolgoztunk ki törvénymódosító javaslatokat ennek érdekében, próbáltuk elérni, hogy a meleg ebédet is lehessen bevezetni a tanintézetekbe, de ez nagyon körülményesnek bizonyult, a gyermekeknek hamarabb lejárt a programjuk, mint ahogy tudták volna szállítani az ebédet. Az évek folyamán volt, amin javítani tudtunk, elértük, hogy nagyrészt helyi szolgáltatók szállították a pék- és tejtermékeket, ami jelentős előrelépés volt az országszerte is mindig nehézkesen működő programban. Jelenleg ismét ott tartunk, hogy a megkerülhetetlen procedúrák miatt késik a szolgáltatás. Azon dolgozunk, hogy részünkről ne legyen elakadás, ami rajtunk áll, abban ne késleltessük a folyamatot, hisz gyermekeink érdeke a prioritás számunkra. Továbbra is fenntartjuk, hogy jogszabályi változtatásokra van szükség, mert nincs rendben az, hogy egy alapjáraton hasznos elképzelés a bürokratikus útvesztő miatt nem tud működni, vagy nem tud megfelelő időben működni, és ennek a diákok az elszenvedői – fogalmazott a megyeelnök.
A Hargita megyei tanfelügyelőség adatai szerint megyénkben 29 176 óvodás és iskolás gyermekre tervezték a közbeszerzést, de megengedett egy maximum 10 százalékos növekedés a következő három tanévben. A diákok a heti osztás alapján tejet és tejterméket, péktermékeket, valamint 2 napra almát fognak kapni, amennyiben teljes mértékben sikeres lesz a közbeszerzési eljárás.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!