Filmkockákba zárt történelem

Szeptember 20-21-én kétnapos ünnepségsorozattal emlékezett Gyergyóremete lakossága a második világháború erdélyi eseményeinek nyolcvanadik évfordulóján. A tíz évvel ezelőtt, a háborús veteránokkal forgatott Kereszthegy című dokumentumfilm köré csoportosuló események által újabb generációk ismerhették meg őseik bátorságát, kiállását, hősies cselekedeteit.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Filmkockákba zárt történelem
Főhajtás. Történelmi pillanatok filmkockákon

Milyen fegyvereik és kitüntetéseik voltak a második világháborús katonáknak? Miért kellett a fegyvereket szét- és összeszerelni? Miért masíroznak a katonák? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettek fel a csillogó szemű, érdeklődő gyermekek a Kereszthegy című dokumentumfilm vetítése után. Kérdéseikre a korabeli katonai egyenruhába öltözött Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy és Bárány Krisztián történész válaszolt, ismertetve a rendfokozatokat, beszélve a korabeli fegyverekről és harci jelenetekről.
A gyergyóremetei megemlékezések pénteken délután kezdődtek a 2014-ben készült, Nagy József és Bárány Krisztián által rendezett Kereszthegy című dokumentumfilm vetítésével, amelyet ezúttal a Fráter György Általános Iskola diákjainak mutattak be.
– Különleges alkalom ez, hiszen egy újabb generációnak mutathatjuk be a tíz évvel ezelőtt készült, remetei és a Gyergyói-medence különböző falvaiban élt háborús veteránok történeteivel tűzdelt dokumentumfilmet. Nézzétek büszkeséggel, hiszen őseitek tűnnek fel a filmvásznon, házi feladatként pedig szüleitek, nagyszüleitek segítségével keressetek a második világháborúhoz köthető családi fotókat, beszéljetek az akkori eseményekről, a székelyek helytállásáról – ajánlotta a filmet a gyermekeknek Bárány Krisztián forgatókönyvíró, társrendező.

Filmkockákba zárt történelem
A Zrínyi Katonai Filmstúdió gyártásában készült 75 perces dokumentumfilmet a tíz évvel ezelőtti, remetei ősbemutatója óta több mint egymillióan látták: a köztelevízió csatornáin, az Uránia Nemzeti Filmszínházban történő vetítések mellett a YouTube-on is elérhető, emellett olaszországi és lengyelországi fesztiválokon szakmai és nemzetközi elismertséget is szerzett.

– Ebben a formában biztosan nem született volna meg az alkotás, ha húsz évvel ezelőtt nem találkoztunk volna Nagy József gyergyóremetei történész barátommal és nem kötünk barátságot a kolozsvári egyetemen. Meghatározó élmények voltak a remetei forgatások, különösen a Kicsibükkben forgatott katonai eskü, ahová a filmben szereplő veteránokat is elvittük, hogy megnézzék a jelenet felvételeit. Azt láttam a szemükben, büszkék voltak arra, hogy egykor magyar katonák voltak

– beszélt érdeklődésünkre a forgatáshoz köthető élményeiről Bárány Krisztián.

Filmkockákba zárt történelem

A világháborús eseményekre való emlékezés részeként az érdeklődők Laczkó-Vass Róbert fotókiállítását láthatták, részt vehettek a Kereszthegy-emléktúrán, majd szombaton este a Kereszthegy ünnepi vetítésén, ahol történészek, hagyományőrzők és rendezők beszélgettek a film jelentőségéről.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!