Hirdetés

Felújítják a megyei tanács épületét

Akár hatvan százalékkal kevesebb energiát fognak fogyasztani a megyei tanács épületében, ha megvalósul az a beruházás, amelynek pozitív elbírálását szerdán jelentették be az önkormányzat havi ülésén. A Területi Közrendi Hatóság elnöke a helyi rendőrségekre és polgárőrségre vonatkozó felmérés eredményeit, illetve a diákok körében egyre inkább elharapódzó drogproblémákat ismertette.

Máthé-Háromszéki Eszter
Becsült olvasási idő: 4 perc
Felújítják a megyei tanács épületét
Kolumbán Dávid eddigi tevékenységéről számolt be Fotó: Képernyőmentés

Továbbra is a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségeinek biztosítása, illetve a folyamatban lévő beruházások folytatásához szükséges összegek előteremtése a legnagyobb kihívás Hargita Megye Tanácsa számára, ennek érdekében csoportosítottak át összegeket a költségvetésükben a szerdai rendes havi ülés első napirendi pontjaként. Arra a felvetésre, hogy a 2023-as költségvetést eleve úgy készítsék elő, hogy a gyermekvédelem egész évi költségvetését belefoglalják, Bíró Barna Botond alelnök kifejtette, ha az állam teljesíti a kötelességét, Hargita Megye Tanácsa a rá eső 10 százalékot gond nélkül tudja biztosítani. És reméli, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően aktualizált költségstandardokkal már nem lesz probléma ilyen tekintetben.

Szavaztak a bélbori, az oklándi, illetve a Szent Anna speciális iskola diákjainak megítélt ösztöndíjakról, Szentábrahám önkormányzatának ügykezelésbe adtak át területet, amire a járdaépítés folytatásához volt szükség, illetve egy 2015-ös Duster személygépkocsit is átadtak a fejlesztési ügynökségnek. A képviselők egyetértettek abban, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal közösen egy 10 millió lejre pályázzanak, amiből a kórház D szárnyát bővítenék a fertőzési veszélyek csökkentése érdekében, illetve további 14 millió lejből a járóbeteg-rendelőt újítanák fel.

Bíró Barna Botond alelnök beszámolt arról, hogy pozitívan bírálták el a megyei önkormányzat április 19-én a helyreállítási alaphoz benyújtott középületek felújítására vonatkozó pályázatát. A tervek tartalmazzák a megyeháza épületének energiatakarékossá tételét: a külső hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a márványterem kupolájának cseréjét, az amfiteátrum teljes felújítását, relaxációs helyiségek kialakítását, tetőcserét, a kazánház modernizálást, a fűtő- és világítótestek cseréjét összesen 41 millió lej értékben. Borboly Csaba megyeelnök hozzátette, még két hasonló pályázatot nyújtottak be, valószínűleg azt fogják megvalósítani, amely esetében kevesebb az önrész.

Képernyőmentés

A különfélék között Bajkó Krisztina díjugrató nemzetközi versenyeken elért jó eredményeiről számolt be, Kolumbán Dávid pedig a területi Közrendi Hatóság (ATOP) élén eltöltött első öt hónapjának eredményeit vette számba. Kolumbán elmondta, felmérést végeztek, és összesítették a megye településein működő helyi rendőrségeket, és polgárőrségeket. A leginkább bebiztosított térség ebből a szempontból Maroshévíz és környéke, ahol a nyolc megkérdezett településből négyben működik helyi rendőrség és/vagy polgárőrség, kettőnek pedig szakcéggel van szerződése. A legkisebb lefödöttséget pedig a csíki térségben tapasztalták, ahol az önkormányzatok 18 százalékában működik ilyen alakulat. Annak kapcsán, hogy nemrégiben csíkszeredai iskolában is volt rajtaütés, amikor az egyik diákot tiltott tudatmódosító szerek árusítása közben kapták el, kifejtette, úgy látja, a megyében román nyelven működő kábítószerellenes iroda nem tudja hatékonyan végezni a munkáját, ezért azt javasolta, működjenek együtt az iroda munkatársaival, és az ATOP-ban is tevékenykedő tanácsosok kísérjék el az iroda munkatársait a tájékoztató körutakra, tolmácsolást biztosítva. Ugyanakkor az országos drogellenes stratégia szóróanyagait fordítsák le, és online tegyék elérhetővé a Hargita megyei diákok számára.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!