Hirdetés

Felkészítették a helyi önkormányzatok vezetőit

Tájékoztatta Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatok vezetőit a téli útkarbantartás eljárásrendjéről, a karbantartást végző járművek mozgását idén is bárki követheti a világhálón – közölte szerdán lapunkkal a megyei önkormányzat kommunikációs csapata.

HN-információ
Felkészítették a helyi önkormányzatok vezetőit
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közleményben emlékeztetnek: közel 680 kilométer a megyei utak hossza, amelyeken idén téli karbantartást végez Hargita Megye Tanácsa az erre a célra szerződtetett szakcégekkel, valamint a Hargita Útkezelő Vállalattal. Mint írták, a munkálatok módszertanáról november 29-én, kedden tájékoztatták a községvezetőket.

A megbeszélésen elhangzott: az elmúlt időszakban befejezett beruházásoknak, valamint az útfelújításoknak köszönhetően hosszabb lett a megye úthálózata, amelyen télen is biztosítani kell a járhatóságot. Ilyen új útszakaszok többek között a Csinód felé vezető 123-as út, a Gyergyóremete és Maros megye határa közötti út és a Kovácspéter felé vezető megyei út.

A közlemény szerint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozottan felhívta a községvezetők figyelmét arra, hogy bármilyen akadályt, problémát észlelnek, jelezzék a megyei tanács illetékes kollégáinak e-mailben, és lehetőleg csatoljanak fényképet is a gond szemléltetéséhez. Mint részletezték: sürgősségi esetben WhatsApp-üzenetben is tájékoztathatják a megyei önkormányzatot, hogy a lehető leggyorsabban tudják megoldani a jelzett problémákat.

A közlemény ugyanakkor kitér arra is, hogy az előző években megszokott közösségi összefogás szellemében a lakosságot is hasonló bejelentésekre bátorítják. Mint írták: idén is online követhető Hargita Megye Tanácsa honlapján a karbantartást végző járművek mozgása. Összesen 43 jármű végzi a karbantartást.

A forgalmasabb kategóriába besorolt utakon minden reggel az első buszjárat indulása előtt elvégzik az út ellenőrzését, és letakarítják, valamint csúszásgátlót szórnak, ha az indokolt. „A forgalom szerint kisebb kategóriába sorolt utakon ez a meteorológiai előrejelzések alapján jégképződés vagy havazás esetén történik” – írták.

Az aszfaltozott utakon só és homok keverékét, a kövezett szakaszokon csak homokot szórnak géppel. A gépi szórás mellett a kanyarokban, átkelőknél vagy hidaknál kézi szórás is lesz, amennyiben indokolt. Ha ilyen, különösebb figyelmet igénylő útszakaszokról szerez tudomást a lakosság, akkor kérik, hogy a megyei önkormányzatot is értesítsék erről.

Hargita Megye Tanácsa készenléti szolgálata a 0266 207 774 telefonszámon érhető el.

Borboly Csaba elmondta, a rendelkezésre álló összeg töredéke annak, mint amire valójában szükség lenne a megyei utak téli karbantartására, annak ellenére, hogy egyes megyei besorolású utak közel olyan forgalommal rendelkeznek, mint az országutak, amelyek karbantartására a megyei utakhoz képest sokkal több a támogatást nyújt az állam. A közlemény szerint ennek ellenére, a kevés összegből a lehető leghatékonyabb téli karbantartást szeretnék kivitelezni, ehhez pedig a községek, közbirtokosságok, vállalkozások és a lakosság aktív részvételére is szükség van. Mint mondta, szeptember végétől ezért indított a megyei tanács tudatosító tájékoztató kampányt, hogy növeljék a közbiztonságot, és a lakosság időben felkészítse járműveit a téli időszakra – áll a közleményben.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!