Emberközpontú orvoslással gyógyítanak

Október 7–11. között Gyer­gyó­ditróban állomásozik a Romániai Országos Vöröskereszt egészségkaravánja. Az országos projekt részeként ingyenes szakorvosi vizsgálatban részesülhetnek elsősorban a nehezen megközelíthető településen élők, az idősek, mozgáskorlátozottak és szociálisan hátrányos helyzetű családok. A nagy érdeklődés övezte projektben dolgozók az egészségtudatos nevelés és a prevenció hiányának következményeit tapasztalják a vizsgálatok során.

Boncina-Székely Szidónia
Emberközpontú orvoslással gyógyítanak
Egészségügyi szűrővizsgálatok a leginkább rászorulóknak Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Általános orvosi, laboratóriumi, valamint sze­mészeti és gyermekgyógyászati vizsgálatok­ra lehetett jelentkezni a gyergyóditrói egészségház udvarán állomásozó egészségkaraván keretében. A hétfőtől péntekig, ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokra nagyrészt beteltek a helyek, de amennyiben egy-egy vizsgálatot hamarabb befejeznek, a nap végén fogadják azokat is, akik utólag jelentkeznek, hiszen cél, hogy minél több embert meg tudjanak vizsgálni. 
A Romániai Országos Vöröskereszt és a francia vöröskereszt által indított projekt célja eredetileg az ukrán menekültek egészségügyi ellátása volt, de időközben kiterjesztették más rászoruló csoportokra is, így több mint egy éve járja az országot a karaván. Múlt héten Bánkfalván voltak, most Gyergyóditróban állomásoznak, jövő héten pedig Aradra utaznak. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt fontosnak tartotta, hogy elhozzuk a térségbe a karavánt, a gyergyóditrói egészségházat találtuk ehhez a legmegfelelőbb helyszínnek, hiszen a közelben több, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthon van, valamint olyan települések, ahonnan nehezebb eljutni orvoshoz. Ebben a szociális asszisztensek és az önkormányzatok voltak a segítségünkre

– ismertette a részleteket lapunk érdeklődésére Demeter Zsolt, a Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt elnöke. Hangsúlyozta: az orvosi műszerekkel és kellékekkel felszerelt autókban naponta 25-30 személyt tudnak megvizsgálni, az érintettek azonnal kézhez kapják a laboratóriumi eredményeket. Az autók felszereltsége lehetővé teszi, hogy mozgáskorlátozottak számára is elérhetők legyenek az orvosi vizsgálatok. 

Emberközpontú orvoslással gyógyítanak

– Több súlyos betegségre is fény derült az egészségkaraván vizsgálatai által az elmúlt egy évben, voltak olyan esetek, amikor mentőt kellett hívnunk a beteghez. Gyermekeknél is több problémára derült fény, a kardiológiai betegségek mellett táplálkozási zavarok és a hiányos higiéniai körülmények miatt felmerülő betegségekkel is találkoztunk. A tinédzserek esetében nagyfokú információhiánnyal, ami a szexuális ismereteket illeti: próbálunk a lehetőségeinkhez mérten ismereteket is megosztani, de erre nagyon kevés idő van, mert elsődleges célunk, hogy minél több személyt meg tudjunk vizsgálni. De tény, hogy az egészségnevelés az iskolai oktatás része kellene legyen

– fogalmazta meg az elmúlt egy évben gyűjtött tapasztalatait Bîrligă Roxana általános orvosi asszisztens, az egészségkaraván vezetője. Hangsúlyozta: abban bízik, hogy minél több hasonló karaván indulhat útjára, előtérbe állítva az emberközpontú orvoslást. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!