Hirdetés

Emberarcú táj, korszakos alkotások

Jubileumi művésztelepről és az intézmény rezidens programjáról szól a július a Gyer­gyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban. Az ötven évvel ezelőtt elindított művésztelep évfordulójára készülve köztéri munkák is készülnek idén Szárhegyen, ahol a hely energiája minden alkotásban megnyilvánul.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Emberarcú táj, korszakos alkotások
Baráth Fábián munka közben: bazaltból készül az Ér című alkotás Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Két művésztelep zajlik párhuzamosan júliusban Szárhegyen: a Kul­turális és Művészeti Köz­pont rezidens program­jának résztvevői egész hónapban itt alkotnak a jubileumi ünnepségre készülve, és hamarosan elkezdődik az MMAMŰvésztelep, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével és a MAMŰ Társaság Kulturális Egyesülettel közösen szerveznek.

– Néhány évvel ezelőtt elindított rezidens programunkban eddig egy-két képzőművésznek biztosítottunk hosszabb időt az alkotásra, idén, a jubileumi évben sokkal többen érkeztek. Vasárnap érkeznek a művésztelep résztvevői, akik tíz napon át fognak Szárhegyen alkotni, ez a tábor is eltér az eddigiektől, hiszen a képzőművészek mellett irodalmárok és zenészek is jönnek, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaiként. Arra a kérdésre, hogyan fognak zenészként és irodalmárként kapcsolódni a képzőművészethez, több ötlet született, ez mindenkinek új, ismeretlen helyzet, de biztos vagyok benne, hogy csak jó és értékes dolgok születhetnek belőle

– fogalmazott Ferencz Zoltán képzőművész, szervező, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkatársa.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Idő és tér az alkotáshoz

A rezidens program résztvevői – Balázs Péter, Baráth Fábián, Berze Imre, Egervári Júlia, Éltes Barna, Erőss István, Ionel Mihai, Kopacz Kund, Lipkovics Péter, Makkai István, Pál Péter, Szabó Réka, Tasnádi József, Ungvári-Zrínyi Kata és W. Horváth Tibor – újabb alkotásokkal gazdagítják a művésztelep gyűjteményét. 
Ottjártunkkor Baráth Fábián szobrászművész egy bazalt kőtömb faragásán dolgozott: a vegyes technikával készülő műalkotás elkészültének folyamata munka és imádság egyszerre. 

– Az ötletet évek óta hordozom magamban, ennek a munkának két kisebb változatát korábban már elkészítettem a szolnoki művésztelepen, és Ferencz Zoltánnal beszélgetve arra jutottunk, hogy ezt nagyban Szárhegyen kellene elkészíteni. Elkezdtem a kő faragását, amely kemény és ellenálló, kényszerpozíciókban kell erőt kifejteni a megmunkálásához. Viszont az a tudat, hogy a most előkerülő felületek évmilliárdok óta be vannak zárva a sötétbe, nem érte őket napfény és most kiszabadulnak: imádsággá teszik ezt a munkát

– beszélt készülő alkotásáról Baráth Fábián, kiemelve, hogy a Szárhegyet körbeölelő emberarcú táj otthonosság-érzést nyújt és a hazatérés élményével ajándékozza meg alkotás közben. 
Ugyancsak a táj, a környezet energiájából merítkezve dolgozik újabb, szárhegyi, köztéri alkotásán Tasnádi József képzőművész; a mű a Reprevíziók címet kapja.

– Egy régóta itt álló piros Mazdára fogok rászerelni száz darab visszapillantó tükröt, amelynek fele visszafelé, a másik fele előre fog nézni: ezzel az egyértelmű metaforával utalok a szárhegyi művésztelep eltelt ötven évére, és kívánok még további ötvenet. Ez a művem is helyspecifikus lesz, hiszen ezt máshol nem tudnám megalkotni: ebből a közegből nyeri energiáját

– fogalmazott a Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. 

Kiállítások

A jubileumi rezidens program és művésztelep résztvevői – több mint harminc művész – július végéig alkotnak Gyergyószárhegyen: július 31-én, a helyi kultúrház Cika termében a művésztelep reprezentatív alkotásaiból nyílik kiállítás, augusztus 1-jén, a Lázár-kastélyban kerül sor a jubileumi év megnyitó kiállítására Szárhegy 50 címmel, majd augusztus 2-án, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban láthatják a munkákat az érdeklődők. A rezidens program által köztéri alkotások készülnek, amelyek Gyergyószárhegyen és Csíkszeredában jelzik majd azt az ötvenéves utat, amelyet végigjárva a legendás művésztelep felkerült az erdélyi és nemzetközi kulturális térképre. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!