Művésztelepek kerekasztala

Idén több eseménnyel ünnepli fennállásának 50. évét a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. A napokban konferencia keretében értekeztek a képzőművészet különböző aspektusairól, közben intézményszintű együttműködés is körvonalazódott.

Barabás-Pál Hajnalka
Művésztelepek kerekasztala
Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A Szárhegyi Jubileumi Konferencián dr. Mar­czin István művészetszociológus Művésztelepek-funkciók, elvárások, lehetőségek témában adott elő, dr. Erőss István Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora a KorkéP művésztelep időszakáról értekezett, a szárhegyi művésztelep alapításáról Márton Árpád tartott előadást, A művésztelepek szerepe a Kárpát-medencében témában pedig Verebes György Munkácsy-díjas képzőművész mutatott rá fontos tényezőkre. 
Egy kerekasztal-beszélgetésben csúcsosodott ki a konferencia, amely során több igény is megfogalmazódott a képzőművészet szereplői közötti együttműködésre. Amint Kolcsár Béla, a jubiláló intézmény igazgatója ismertette, sikerült kiértékelniük az elmúlt fél évszázadot, a megvalósításokat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az elmúlt 50 esztendő feljogosít arra, hogy reménykedhetünk, hogy ennél szebb eredményeket is el tudunk érni. Fontos, hogy az intézmény működése stabilitást tudjon megélni, hogy partnereink, az ide látogató művészek tudják, hogy itt egy biztos, stabil környezet és intézmény van, ahol évről évre megszervezzük a hivatásos képzőművészek táborát, ahol színvonalas munka folyik, és amelynek gyümölcse egy színvonalas kiállításban és a gyűjtemény gazdagodásában csapódik le, amit igyekszünk megmutatni a nagyobb közönségnek is vándorkiállítások formájában

– részletezte Kolcsár Béla. 
A központ művészeti vezetője, Ferencz Zoltán úgy értékelte, közös munka is körvonalazódik a kerekasztal-beszélgetés nyomán, hiszen többen is jelezték, erre igény lenne.

– A résztvevők kapcsolati tőkéjéből kiindulva szeretnénk létrehozni egy adatbázist, amelyből mindenki gazdálkodhat

– mutatott rá Ferencz Zoltán.
A jubileumi év következő mozzanata november közepén várható, akkor egy kiállítást nyitnak meg és a művésztelep antológiájának harmadik kötetét is bemutatják. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!