Hirdetés

Csökkenő átoltottsági mutatók

A gyermekek ROR-oltó­anyaggal való átoltottsága az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 95 százalékos érték alá csökkent az elmúlt években – derült ki a Hargita megyei népegészségügyi igazgatóság beszámolójából, melyet a hétfői prefektusi kollégiumi ülésen mutattak be.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csökkenő átoltottsági mutatók
Dr. Tar Gyöngyi: a kanyaró védőoltással megelőzhető lenne Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Prefektusi Kollégium hétfői ülésén a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, Duda Tihamér-Attila az intézmény múlt évi tevékenységéről, dr. Tar Gyöngyi, a népegészségügyi igazgatóság vezetője pedig a kanyarós megbetegedések alakulásáról számolt be. 

Kevesebb a bevétel, mint a kifizetés

Duda Tihamér-Attila, a megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője elmondta: tavaly Hargita megyében a biztosított személyek száma 301 278 volt (a Hargita Megyei Statisztikai Igazgatóság jelentése szerint a megye lakossága 2022 júliusában 325  653 fő volt). Az intézmény költségvetésében tavaly a bevételi oldalon 491,6 millió lej szerepelt, a kiadási oldalon 693,1 millió lej, ez 201,5 millió lejes mínusz, ami 29 százalékos deficitet eredményezett, azaz ennyivel többet költöttek az elmúlt évben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Védőoltással megelőzhető a kanyaró

A népegészségügyi igazgatóság vezetője, dr. Tar Gyöngyi a kanyarós megbetegedések alakulásáról beszélt 2016-tól napjainkig. Kiemelte: a kanyaró védőoltással megelőzhető fertőző betegség. Az idén Hargita megyében eddig 238 kanyarós meg­betegedést regisztráltak, ebből 101-et megerősítettek laboratóriumi vizsgálattal is, és 137 esetet járványügyi kapcsolat alapján diagnosztizáltak, 7 kanyarógyanús esetet megcáfoltak.
A kanyaró elsősorban az 1–4 éves korosztály érintette (110 eset), ezt az egy év alattiak követték (40 eset), az 5–9 évesek (30 eset), majd a 15–19 évesek (17 eset). A felnőttek körében is voltak kanyarós megbetegedések, húsz esetben 20–24 évesek, három esetben 25–29 évesek, hat 30–34 közötti, négy 35–39 és hat negyven év fölötti személy esett át a betegségen. 
Megyénkben a gyermekek úgynevezett ROR-oltóanyaggal (háromkomponensű védőoltás, amely a kanyaró, rózsahimlő és mumpsz ellen nyújt védettséget) való átoltottságát tekintve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 95 százalékos érték alá csökkenés figyelhető meg. Idén eddig a 18 hónapos gyermekek 91,91 százaléka, az ötévesnél idősebb gyermekek 87,55 százaléka volt beoltva – áll a jelentésben. Tar Gyöngyi kiemelte: a ROR-oltóanyaggal való átoltottság csökkenéséhez nagyban hozzájárultak azok az időszakok, amikor megyeszinten nem volt elegendő vakcinakészlet. Hargita, Maros és Brassó megyében a legtöbb kanyarójárvány a roma közösségekben tört ki, melynek tagjai gyakori kapcsolatban vannak a megyékben élő más közösségekkel.
A májusi prefektusi kollégiumi ülésen továbbá Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója ismertette a tavalyi év statisztikai mutatóit. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!