Hirdetés

Az üzletek helyett az önkormányzat lépett

Az országban elsőként két Hargita megyei, illetve egy Bákó megyei településen helyeznek tesztüzembe olyan palackvisszaváltó auto­ma­tákat, amelyeket az ön­kormányzat bérel, a térségi hulladékgazdálkodással megbízott vállalat ürít, a betétdíjas palackokért kapott értékjegyeket pedig a helyi boltok fogadják el. Egyelőre sok a kérdés, amelyekre remélhetően a tesztüzem alatt választ kapnak az érintettek, hogy majd az országos rendszer zökkenőmentesen működhessen.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az üzletek helyett az önkormányzat lépett
Fotó: Tánczos Barna

A betétdíjas italcsomagolások rendszerének bevezetése ugyan nem érte váratlanul a kereskedőket, de a legtöbben, bár kötelesek lennének helyben visszaváltani a palackokat, megfelelő tárolási lehetőség hiányában a városok bevásárlóközpontjaihoz irányítják a klienseket. A napokban felszerelt automaták – amelyeket egy-két héten belül üzembe is helyeznek – erre a problémára jelenthetnek megoldást.
Az ország első három olyan helyszíne Csíkszentkirály, Csík­szent­domokos és Gyimesbükk, ahol az önkormányzat az üzletektől átvállalja a betétdíjas csomagolóanyagok visszaváltását – legalábbis a rendszer tesztelésének idejére. Tán­czos Barna szenátor lapunknak elmondta, a tesztüzembe helyezett automaták értéke egyenként 35 ezer és 50 ezer lej között van, az önkormányzatok a tesztperiódus alatt bérlik, később meg kell vásárolniuk az automatákat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ki kinek fizet?

Az önkormányzatok a működtetést kiszervezték az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodó Vállalatnak. Ez utóbbi szerződést kötött a betétdíjas rendszert adminisztráló ReturRo-val. Ennek értelmében a ReturRo az EcoCsíknak utalja a visszaváltott palackok betétdíját, és az Eco Csík osztja el azoknak a vidéki üzleteknek, amelyekben levásárolhatók a tesztüzemben levő automaták által kiállított értékjegyek.
– Az automata kosarának ürítése és a zsákok kivétele az Eco-Csík feladatköre, a tesztfázis ideje alatt minden automatáért lesz felelős személy, aki nyomon követi azok ürítését, üzemelését és kapacitását, hogy következtetéseket tudjunk levonni – részletezte Tánczos Barna. – Nem hiszem, hogy arra a következtetésre jutnánk, hogy nem tudjuk lefedni a települések igényeit, de valószínű, szükség lesz utóhangolásra. A vidéki üzletekhez hasonlóan képzeljük el később a városok kisüzleteinek helyzetét is, ahol a városi önkormányzatok vállalják át a tömbházak alatti kisboltok pénzvisszaváltási felelősségét – mondta Tánczos Barna.
Székely Ernő, Csíkszent­király polgármestere arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnak miért éri meg átvállalni a feladatot és beruházni az automatákba, annyit mondott, hogy „lassan elindul egy jó projekt, de többek között ez is tisztázásra vár, hogy milyen finanszírozási lehetőségek fognak az önkormányzatok rendelkezésre állni a mű­ködtetés során”.

Betétdíj bankkártyára

Tánczos Barna beszámolt arról, hogy két lehetőségről is tárgyalnak: az egyik, hogy a RetuRo miként tudna országszerte automatákat telepíteni annak érdekében, hogy a vidéki begyűjtést hatékonyan elvégezhesse, illetve a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) előkészített egy támogatási rendszert, amely révén 600 vidéki automata telepítését szeretnénk támogatni.
– Ezért is fontos, hogy a tesztfázist követően levonjuk a konklúziókat, ugyanakkor szintén megyénkben tesztelik azt az applikációt, amivel a visszaváltott palackokért járó összeget az illető közvetlenül a bankkártyájára kapja vissza az értékjegy telefonnal történő beolvasását követően – tette hozzá a szenátor.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!