Hirdetés

Az emberjogi bírósághoz fordultak a csomafalviak

Újabb csoportos panaszt postázott a Székely Figyelő Alapítvány. Ezúttal Gyergyócsomafalva lakói fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, a községi önkormányzati kiadvány ügyében.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az emberjogi bírósághoz fordultak a csomafalviak
Árus Zsolt. Archív Fotó: Barabás Pál Hajnalka

A Székely Figyelő Alapítvány vezetője, Árus Zsolt sajtótájékoztatón számolt be az újabb Strasbourgba postázott keresetről. Mint közölte, hosszas bírósági eljárás eredményeként már nem tud megjelenni a helyi lap, amelyet az önkormányzat adott ki a lakosság rendszeres tájékoztatására.

A bírósági döntések nyomán román nyelven is ki kellene adni, ez pedig olyan költséges volna, hogy inkább lemondott róla a község vezetősége.

Csoportos panasztételt javasolt a Székely Figyelő, és annak ellenére, hogy a nyári szabadságok idején hirdették meg az akciót, 126 csomafalvi látta el aláírásával a panaszt.

Hasonló eset Gyergyóremetén is történt tavasszal, ugyanebben a témában több százan nyújtottak be keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Időközben megszületett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak egy újabb határozata, amellyel ezúttal Csíkdánfalva önkormányzatát büntették meg azért, mert a honlapján is megjelentette a helyi időszakos újságot. Mivel a helyi polgármester elfogadta a Székely Figyelő ajánlását, ezért ott is folyamatban van immár egy újabb csoportos panasz előkészítése. További két hasonló ügy van jelenleg bírósági szakaszban, ezek érintettjei Csíkszereda és Csíkszentkirály.

Árus szerint csoportos panasz benyújtása indokolt két olyan ügyben is, amelyben Gyergyóremete és Gyergyószentmiklós az érintett. Remete esetében a „Községháza” feliratot távolíttatták el minden jogalap nélkül az önkormányzat székhelyéről, Szentmiklóson pedig a város törvényesen elfogadott zászlaját a városháza elől és Székelyföld zászlaját a művelődési ház elől. Mindkét esetben javasolták már az önkormányzatoknak a csoportos panasz benyújtását. 

Ha egy közösséget jogsérelem ér, akkor az ellen felléphetnek jogvédő szervezetek, de az igazi az, ha maga a közösség teszi azt meg, például úgy, hogy nagyszámú tagja tesz panaszt egy olyan fórumon, mint az Emberi Jogok Európai Bírósága

– mutatott rá Árus Zsolt.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!