Autópálya Székelyföldön: kiírták a közbeszerzési eljárást a Gyergyóalfalu–Ditró sztrádaszakaszra

Az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya újabb székelyföldi szakaszára, a Gyergyóalfalu-Ditró sztrádaszakaszára kiírták a közbeszerzési eljárást.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Autópálya Székelyföldön: kiírták a közbeszerzési eljárást a Gyergyóalfalu–Ditró sztrádaszakaszra
Képünk illusztráció Fotó: Molnár Szabolcs, Pixabay

Az Erdélyt és Moldvát összekötő A8-as autópálya Marosvásárhely és a moldvai Ungheni között épül, és a Székelyföldön is áthalad. A Hargita megyei Gyergyóalfalu és Ditró közötti rész a második székelyföldi szakasz, melynek tervezésére és kivitelezésére kiírták a közbeszerzési eljárást. A vonatkozó szerződést hétfőn tették közzé az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP), az ajánlatokat november 25-ig várják – közölte hétfőn Sorin Grindeanu közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Sorin Grindeanu közölte, hogy a 14,4 kilométeres Hargita megyei szakasz elkészítésének költsége 1,2 milliárd lej (96,7 milliárd forint). A kivitelezőnek 34 hónap alatt kell megépítenie, ebből 10 hónap a tervezési időszak.

A gyergyószéki szakasz a négy hegyvidéki szakasszal rendelkező sztráda egyik legnehezebben kivitelezhető része, 21 felüljáró és viadukt tartozik hozzá, három ezek közül vadátkelő. Gyergyóalfalunál közúti csomópont is lesz.

Autópálya Székelyföldön: kiírták a közbeszerzési eljárást a Gyergyóalfalu–Ditró sztrádaszakaszra

A miniszter szerint a Gyergyóalfalu–Ditró szakasz az első a sztráda négy, együtt 116 kilométeres hegyi szakasza közül, melyre tendert hirdettek. A következő a Maros megyei Sóvárad és Gyergyóalfalu közötti 32,4 kilométeres szakasz lesz. November végéig a Ditró és a Neamt megyei Gerinces (Grinties) közötti 37,9 kilométeres szakaszra, míg a Gerinces és Pipirig közötti 31,5 kilométer szakaszra is tendert hirdetnek – írta.

Az Economedia.ro román gazdasági portál emlékeztet: a 23,5 kilométeres Nyárádszereda–Sóvárad szakasz tervezésére és építésére korábban kiírt tenderre eddig két török vállalat jelentkezett.

Az első székelyföldi szakasz kivitelezési szerződését februárban írták alá, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti szakasz megépítésére a török Nurol Insaat Ve Ticaret AS kapott megbízást.

Az A8-as autópálya Marosvásárhely, valamint a Románia és Moldova határán fekvő Ungheni között húzódik majd 304 kilométer hosszan – írja az MTI.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!