Nógrádi György: az unió szerepe zsugorodik

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa nemrég Tusványoson a változó geopolitikai helyzet ismertetése – Száhel-övezet, Északi-sark, Tajvan – mellett az orosz–ukrán háborúról, valamint az Európai Unió globális szerepének csökkenéséről osztotta meg nézeteit. Lapunk villáminterjúban szólaltatta meg a neves szakértőt.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nógrádi György: az unió szerepe zsugorodik
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász Fotó: Létai Tibor

– Ön szerint kinek az érdeke az orosz–ukrán háború? 

– Az USA alapvető érdeke az, hogy az orosz–ukrán háború folytatódjék, Oroszország meggyengüljön, Nyugat-Európa stratégiailag meggyengüljön, és az Egyesült Államok jobb pozícióba kerüljön. Ukrajnában a föld alatt ott van 12-14 ezer milliárd dollárnyi stratégiai nyersanyag, a kérdés az, ki fogja tudni ezt kiaknázni, az oroszok, a kínaiak vagy a Nyugat? Ebben minden benne van. 

– És hogy látja, mi az Európai Unió szerepe ebben a szituációban?  

– Én a konfliktus kitörésének első napján elmondtam, hogy ezt a háborút Ukrajna nem nyerheti meg. Ezzel az állásponttal jelenleg Európában Magyarországon kívül a Vatikán ért egyet, plusz az úgynevezett harmadik világ. A Zelenszkij-féle politika nem lehet sikeres. Az Európai Unió szerepe folyamatosan csökken világpolitikai és gazdasági szinten egyaránt – régóta nem vagyunk globális játékosok.

– Tusványos az egyik állomása volt Orbán Viktor békemissziójának? Lehet-e sikeres a magyar miniszterelnök kezdeményezése?

– Abban a percben, amint Donald Trump győz az amerikai elnökválasztáson, sikeres lesz. Ha Trump győz, akkor teljesen más hozzáállás lesz az uralkodó Ukrajnát és Tajvant illetően az amerikai politikában. Kína soha nem lesz semleges. Stratégiai érdeke, hogy megvédje Oroszországot. Ha Trump megnyeri az elnökválasztást, akkor az a sikeres magyar stratégiát igazolja, amely most teljes mértékben a konzervatív párti jelölt mellett áll ki. Ez a forgatókönyv erősítheti Magyarország helyzetét Európában is. Ha Trump jön, Orbán Viktor az egekbe megy, abban a percben Európában a szerepünk felértékelődik – ha pedig a demokraták nyernek, akkor sok mindent át kell gondolni.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!