Magyar kulturális értékeket mutattak be

Véget ért a X. Kulturális Filmek Fesztiválja, az eseményen a Kárpát-medencé­ben alkotó filmesek a magyar kultúra értékeit tovább éltető személyeket bemutató alkotásait díjazták. A nyertesek között Hargita megyeiek is vannak, őket kérdeztük a fesztiválról és kisfilmjeikről.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Magyar kulturális értékeket mutattak be
A díjazott alkotók a Kulturális Filmek Fesztiválján Fotó: Csúcs Mária Facebook-oldala (forrás: Bolyáki Attila)

A hónap elején szervezték meg a X. Kulturális Filmek Fesztiválját a magyarországi Demjénben. Az eseményen a Kárpát-medencében dolgozó filmesek vehettek részt négyperces, a magyar kultúra értékeit tovább éltető személyeket bemutató alkotásokkal, amelyek az előzőleg meghirdetett online versenyen a legtöbb közösségi aktivitást érték el.
Idén a zsűri Helyi magyar kultúra és Helyi energia hasznosítása kategóriákban osztott díjakat. A helyi magyar kultúra kategóriában olyan magyar emberekről kellett portréfilmeket készíteni, akik az adott országban, a helyi magyar közösségben őrzik, erősítik a magyar kultúrát, a nemzetet, a nyelvet. A filmversenyen az alkotók a diaszpóra és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kulturális értékeket mutatták be. A helyi energia hasznosítása kategóriában pedig olyan magyar emberekről készültek portréfilmek, akik megmutatják, hogyan lehet fenntarthatóan vállalkozni és használni a helyi környezet, a természet adta kincseket, az energiát, a nyersanyagokat egy-egy közösség életében és annak javára.
A helyi magyar kultúra kategóriában harmadik díjat vehetett át a székelyudvarhelyi Pál Melinda (Kádár): Tündérek közt óriások, a helyi energia hasznosítása kategóriában pe­dig ugyancsak harmadik díjat kapott a csíkszeredai Csúcs Mária és Csúcs Péter: Nem fújja szét a farkas című alkotása. Utóbbi alkotópáros Összefonódva című kisfilmjével különdíjban is részesült.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Legendás Legendárium

Érdeklődésünkre Pál Melinda (Kádár) elmondta: az általa rendezett Tündérek közt óriások című kisfilmet a Székelyföldi Stúdió stábja készítette (Demeter Levente operatőr, Fancsali Levente vágó), a Székelyföldi Legendárium tizenöt évét igyekeztek négy percbe sűríteni. A rendező úgy próbálta összeállítani, hogy a kisfilm azok számára, akik ismerik a Legendárium tevékenységét, érdekes legyen, akik pedig nem, azoknak is derüljön ki, hogy ez idő alatt milyen utat járt be a kezdeményezés. Az alkotásban elsősorban Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője mesél, de megszólal Kudelász Nóbel, a rajzfilmek forgatókönyvírója is.

– Azért szeretjük a Kult­filmet, mert rövidfilmekkel ritkán tudunk nevezni más televíziós vagy filmes fesztiválokra. Idén első alkalommal kellett az alkotók mondanivalójukat négy percbe „sűrítsék”, ami egyszerre nehéz és könnyű is, mert kihívás ezeket nem tudósításként, hanem filmszerűen elkészíteni. Az elismerés lelkesítő, ösztönző, erőt ad a folytatáshoz. Mi a mindennapokban híradós anyagokat, riportokat, televíziós műsorokat készítünk, ezért felüdülés, amikor kicsit más műfajban is meg tudjuk mutatni magunkat, épp ezért szoktunk dokumentumfilmeket is készíteni

– emelte ki Pál Melinda (Kádár).
Hozzátette: kiváló visszajelzési lehetőséget kínál az alkotók számára, hogy míg más fesztiválokon a zsűri önállóan, félrevonulva hozza meg a döntését, az, hogy hogyan és miért éppen úgy értékeltek egy filmet, ahogy, nem szokott nyilvánosságra kerülni. Ellenben a Kulturális Filmek Fesztiválján szemtől szemben mondják el a döntőbe jutott alkotóknak, hogy mit milyennek találtak, pozitív és negatív kritikát egyaránt megfogalmaznak. Ez a szakmai visszajelzés nagy segítség mindenkinek.

Ellenállt a szélnek

A Csúcs Mária és Csúcs Péter Nem fújja szét a farkas című alkotása – mely a helyi energia hasznosítása kategóriában nyert díjat – egy csíkszeredai energiatakarékos, fenntartható szalmaház építését mutatja be. A különdíjas Összefonódva pedig a csíkszeredai származású férfi és zentai nő történetét mutatja be, akik tizenkét éve élnek Csomortánban. Életük azóta is a székely és vajdasági szokások, hagyományok „összefonásáról” szól, portájukon kézművesműhelyt alakítottak ki, ahol az érdeklődőket is szívesen beavatják a nemezelés titkaiba. Mindkét film szerkesztője, rendezője és forgatókönyvírója Csúcs Mária, az operatőr és vágó szerepét Csúcs Péter töltötte be.

– Sokat jelent számunkra ez a neves szakmai elismerés. Hatodik alkalommal vettünk részt a fesztiválon, minden évben elismerték és értékelték munkánkat. A kisportrék, rövidfilmek készítése egyébként is közel áll hozzánk, szinte hetente készítünk egy-egy ilyet. A rendezvényért nagyon hálásak vagyunk Bolyáki Attila főszervezőnek és családjának, mert minden alkalommal olyan helyszíneken szervezik meg, melyek kuriózumok számunkra, másként nem jutnánk el oda. A támogatásokat úgy gyűjtik, hogy meg tudják szervezni, hogy aki csak teheti, figyeljen fel a Kárpát-medencei kulturális értékekre

– nyilatkozta megkeresésünkre Csúcs Mária.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!