Legtöbb kilencezer köbméter lehet a Duna vízhozama az országhatárnál

A vízügyi főigazgatóság (ANAR) szóvivője szerint vasárnap másodpercenként 6100 köbméter a Duna vízhozama az országhatárnál, a becslések szerint az ár tetőzésekor maximum 9000 köbméteres vízhozam várható, ami jelentős csökkenést jelent a korábbi 9300-9500 köbméter/szekundum előrejelzéshez képest, írja az Agerpres hírügynökség.

Fazakas Bea
Legtöbb kilencezer köbméter lehet a Duna vízhozama az országhatárnál
A Duna vízhozama szinte háromszorosára emelkedett az utóbbi héten Fotó: Magyarország Kormánya

A Digi 24-nek vasárnap nyilatkozó Ana-Maria Agiu szerint a Duna vízhozama valóban szinte háromszorosára emelkedett az utóbbi héten, figyelembe véve, hogy szeptember 13-án másodpercenként 2200 köbméter volt.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) munkatársainak elemzése szerint a vízhozam szeptember 28-ára eléri a 8300 köbmétert másodpercenként. Budapesten pedig szombaton tetőzött az ár, másodpercenkénti 8200 köbméteres hozammal, ami a vártnál alacsonyabb volt – közölte.

A szerbiai kollégáktól kapott információk szerint az ár jelentős mértékben csillapodik a szomszédos ország területén is, így Románia határánál sem fogja elérni a vízhozam a korábban becsült 9300-9500 köbmétert másodpercenként, legfeljebb 9000 köbméterrel kell számolni – magyarázta az ANAR szóvivője.

Agiu hangsúlyozta, hogy a Duna romániai szakaszán a másodpercenkénti 9000 vagy 10 000 köbméteres vízhozam biztonságosan áthaladhat, és emlékeztetett a 2006-os évre, amikor a folyam vízhozama a nyugati határon elérte a történelmi 15 600 köbmétert másodpercenként.

Hozzátette azonban: ez nem jelenti azt, hogy az illetékes hatóságok karba tett kézzel nyugodtan ülnek; ellenkezőleg, fokozott készültségben vannak. A vízügyi hatóság Duna menti területi igazgatóságai folyamatosan továbbítják a Duna vízszintjére vonatkozó információkat az INHGA munkatársainak, hogy azok naponta frissítsék az előrejelzést.

Emlékeztetett: az ANAR riasztotta a dunai árvízvédelemért felelős intézményeket, és már több ezer zsák homokot szállítottak ki a töltések megerősítésére. Felkérte ugyanakkor az országos talajjavító ügynökséget (ANIF) is, hogy ellenőrizze a szivattyútelepek működési állapotát, valamint a kritikus pontokat a gátakon áthaladó csővezetékeknél.

Az ANAR szóvivője szerint a veszélyt az jelentené, ha az áradás több napig elhúzódna a romániai szakaszon, mert ez állandó megterhelés alatt tartaná a gátakat és töltéseket, ami fokozza a kiöntés veszélyét. Emiatt folyamatosan felügyelik a helyzetet – szögezte le Ana-Maria Agiu.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!