Hirdetés

Gulyás Gergely: kollektív jogok is megilletik a kisebbségeket

Hargita megyei tartózkodása során Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában vett részt az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bíró István
Gulyás Gergely: kollektív jogok is megilletik a kisebbségeket
Fotó: Hodgyai István

– Milyen üzenettel érkezett Székelyföldre, az 1956-os forradalom 68. évfordulóján szervezett megemlékezésekre?

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak Magyarország, hanem a magyar nemzet számára is sokat jelentett. A nemzeti összetartozásnak a mai napig egy olyan élő és fontos üzenete, amit mindenütt indokolt ünnepelni, ahol magyarok élnek. Ezért örülök, hogy idén részt vehetek itt a székelyföldi megemlékezéseken.

– Mit tapasztalt, közel hét évtized után az itt élő közösség mennyire érzi magáénak az 1956-os magyarországi eseményeket?

– Nagyon örülök annak, hogy látszik, az itt élő magyarok magukénak érzik az 1956. október 23-i forradalmat és az azt követő szabadságharcot. Azt is tudjuk, hogy az akkori eseményeket sem lehetett csak a trianoni határok között tartani. Számtalan szimpátiatüntetés volt Erdély-szerte is, és azt is tudjuk, hogy brutális megtorlások követték ezeket. Sokan az életüket adták és mártíromságot vállaltak a magyar nemzettel való szolidaritásuk folytán. 1956 után itt, Romániában az állam kivégzésekkel, megtorlással, internálással fizetett az anyaországgal és a magyar nemzet egészével vállalt szolidaritásért.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A magyarok és a székelyek szabadságszeretete ma is ugyanolyan eleven, mint akár 1956-ban. Ez az autonómiatörekvésekben is megnyilvánul. Hogyan látja az itt élő közösség ezen igényét?

– Mi mindig is amellett foglaltunk állást, hogy a nemzeti kisebbségeket nem csupán egyéni jogok illetik meg, nem csupán az e közösségekhez tartozó személyeket illetnek meg nyelvhasználattal kapcsolatos jogok, hanem igenis a kollektív közösségi jogok is megilletik őket. E közösségi jogok közé tartozik az autonómiatörekvés is. Ezért tartalmazza a magyar alaptörvény is, hogy a határon túli magyar közösségeknek az autonómiatörekvéseit a mindenkori magyar államnak támogatnia kell, ez Magyarországon egyértelműen az állami célok közé tartozik. Azt látjuk, ahol összetartó, erős közösségek vannak, ott lényegesen jobb az esély arra, hogy az autonómiát, annak számtalan, Európában is ismert formáját ezek a közösségek kiharcolják maguknak. A magyar államnak pedig az a kötelezettsége, hogy segítse ezt a harcot és küzdelmet.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!