Hirdetés

Év végi változások

Október elsejétől néhány egészségügyi szolgáltatás finanszírozását meghosszabbították az év végéig, ugyanakkor nőtt a szakorvosi ellátás pontértéke.

Vlaicu Lajos
Év végi változások
Fotó: László F. Csaba

Október elsejétől újabb változások lépnek ér­vénybe az egészség­biztosítási rendszerben, számos, szeptember végéig hatályos szabályozó érvényességét meghosszabbították az év végéig. Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke arról tájékoztatott, hogy idén változatlan marad a fejkvóta és a szolgáltatásokért elszámolható összeg, így a fejkvóta értéke 12 lej és a szolgáltatások után fizetett érték 8 lej marad.

– A szakorvosoknál a pontértéket október 1-jétől megemelték a korábbi 4,5 lejről 5 lejre. Ez a változás az egészségbiztosító pénztárral szerződésben álló klinikai szakorvosokat érinti

– közölte az elnök, hozzáfűzve, hogy a fogorvosokra továbbra is érvényes a 6000 lejes referenciatámogatás.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


További változás, hogy a gyógyszert és egészségügyi eszközöket forgalmazó cégek évente egyszer módosíthatják árjegyzéküket, az infláció és egyéb drágulások okán.

– A biztosított és egészségbiztosítással nem rendelkező személyek számára egyaránt beutalót (ún. küldőpapírt) állíthatnak ki, ha daganatos betegség gyanúja áll fenn. Ha a betegség beigazolódik, akkor a páciens bekerül az országos programba, és ellátásban részesül akkor is, ha nem volt biztosítása. Ez kizárólag a daganatos betegségekre érvényes

– hangsúlyozta a pénztár vezetője.

– Lehetőség van továbbá mozgó egészségügyi ellátás és szolgáltatás elszámolására az olyan helyeken, ahol nincs állandó orvosi felügyelet, családorvoshiány van, illetve a páciens egészségügyi állapota miatt nehéz annak szállítása, lehetőség van mentőt hívni és a biztosító fedezi ennek költségeit.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!