Hirdetés

Húsz helyért küzdenek a válogatottak

Csütörtök este elkezdik a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnok­ság selejtezőkörének utolsó előtti fordulóját, vasár­naptól keddig pedig az utolsó forduló meccseit is lejátsszák. Tíz csoportból húsz válogatott szerezhet kvótát, három csapat pedig márciusig várhat a részvételre. Németország rendezőként biztos Eb-résztvevő, a tornát 2024. június 14. és július 14. között tartják.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 7 perc
Húsz helyért küzdenek a válogatottak
Márciusban 3–0-ra nyertek a magyarok Bulgária ellen. Csütörtök este egy pont kell az Eb-részvételhez Fotó: mlsz.hu

Az utolsó száz méteren van Európa 52 labdarúgó-válogatottja az Európa-bajnoki részvételért, noha többeknek már a matematikai esélye is elúszott arra, hogy 2024. június 14. és július 14. között Németországban pályára lépjen. A selejtezőkör utolsó előtti fordulójának találkozóit mától szombatig írta ki a kontinentális szakszövetség, míg az utolsó forduló találkozóit vasárnap és kedd között játsszák. Mind a magyar, mind a román válogatott harcban áll az Eb-szereplésért.
Az A csoportban a spanyolok és a skótok biztos Eb-résztvevők, hiszen annak ellenére, hogy az utolsó két fordulóban játszik mindkét gárda, a norvégok már egyiküket sem tudják beérni. A kérdés az, hogy a 15 ponthoz a skótok és a spanyolok mennyit tudnak hozzátenni és ki lesz a csoportelső.
A B jelű ötösből a franciák kijutottak az Eb-re, de az utolsó fordulókban játszanak még. Mögöttük a 12 pontos hollandok és görögök harcolnak a második helyért, előbbinek két, utóbbinak egy meccse van, az is Gibraltár ellen. Igaz, a hollandok is játszanak Gibraltárral, de Írországgal is, az oranje-nek pedig elég a három pont, mert a görögöket oda-vissza verték, így pontegyenlőség esetén övék a második kijutó hely a csoportból.
A C csoportból az angolok Eb-részvétele biztos. A második helyért a 13 pontos ukránok és a 10 pontos olaszok harcolnak, sőt a két gárda hétfőn egymással meccsel. Ha az olaszok holnap legyőzik Észak-Macedóniát, akkor az ukránok ellen elég nekik egy „iksz” a csoportmásodik helyre, minden más esetben az ukránok lehetnek Eb-résztvevők.
A D csoportból Törökország kijutott a kontinensviadalra, a 10 pontos horvátok és walesiek, valamint a 7 pontos örmények még re­mény­kednek a második hely elérésében. Az örmények Walest fogadják, majd a horvátokhoz utaznak, és ha mindkét meccsüket nyerik, akkor sem biztos, hogy ott lesznek az Eb-n. Ugyanis a horvátoknak a sereghajtó lettekkel van még meccsük, Wa­les pedig a törökök ellen zár, de ha kikapnak az örményektől, muszáj legyőzniük az aktuális csoportelsőt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az E csoportban csak egy dolog biztos: Feröer lesz az utolsó. Az albánok 13, a Csehek 11, a lengyelek 10 és Moldova 9 ponttal harcol az első két helyért, a lengyeleknek egy – a csehek ellen –, a többi gárdának két találkozója van még. Parádés meccsekre lehet számítani.
Az F jelű ötösből a belgák és az osztrákok már biztos Eb-résztvevők, a kérdés csak az, hogy milyen sorrendben végeznek a csoportban,
A G csoportot a 14 pontos magyarok vezetik a 13 pontos szerbek és a 8 pontos Montenegró előtt. Csütörtök este Bulgáriában a magyarok révbe érhetnek, Marco Rossi csapatának elég a döntetlen, míg Montenegró Litvániát fogadja. Az utolsó fordulóban a csütörtök szabadnapos Szerbia a bolgárokat látja vendégül, míg Budapestre Montenegró látogat. Ahogy a magyaroknak, úgy a szerbeknek is elég az egy pont az Eb-részvételhez.
A H jelű hatosból a 19 pontos dánok és szlovénok, valamint a 15 pontos kazahok harcolnak a kijutást jelentő első két helyért, mindhárom csapatnak két meccse van még. A szlovénok holnap a dánokkal, hétfőn a kazahokkal játszanak, így nekik nehezebb a dolguk, Dánia is meg kell küzdjön Észak-Írországgal, és legalább négy pont kell nekik ahhoz – akárcsak a szlovénoknak –, hogy ne maradjanak le az Eb-ről.
Az I csoportban tegnap pótolták Budapesten a Svájc – Izrael meccset, ennek ellenére szombat a döntő nap: amennyiben Felcsúton Románia legyőzi Izraelt, Svájc pedig nyer Koszovó ellen, akkor a két győztes gárda utazhat jövőben a németekhez. Minden más esetben rengeteg forgatókönyv létezik az első két hely elérésére, ám az utolsó fordulóban, kedden lesz egy román–svájci meccs is, ami végképp eldönti a csoport végeredményét.
Az J csoportban a portugálok lazíthatnak, a luzitánok ugyanis biztosan ott lesznek a kontinensviadalon. A csütörtök esti szlovák–izlandi meccsen a tótoknak elég egy pont a kijutáshoz, matematikailag viszont a szigetországiak mellett Luxemburgnak is van esélye a csoportmásodik hely megszerzéséhez. Igaz, ehhez némi csoda is kellene.

Tizenhétszer több az igénylés
A jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság kedden zárult első szakaszában kínált 1,2 millió jegyre csaknem húszmillió igénylés érkezett. A németországi torna belépőit sorsolás útján kapták meg a szurkolók, és azok, akik nem jutottak jegyhez, a december 2-i csoportbeosztás után próbálkozhatnak újra. Ezt követően két kisebb szakasz lesz még, közvetlenül az Eb előtt, majd a csoportmeccsek után. A jegyek ára 30-tól 1000 euróig terjed – előbbi a csoportszakasz legolcsóbb belépőjét jelenti, utóbbi pedig a berlini döntő legdrágább kategóriáját. A szurkolók a stadionok közötti nagy távolságok miatt naponta csak egy mérkőzésre kaphatnak belépőt. A tavalyi, katari világbajnoksághoz hasonlóan a jegyeket nem papíron, hanem csak digitálisan adják át.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!