Hirdetés

Zajlik az iratkozás

A 2023–2024-es tanévben is számos szakot indít a Hargita megyei Vámszer Géza Művészeti Népiskola. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt várnak az évről évre bővülő szakokra. Iratkozni szeptember 4–22. között lehet az iskola csíkszeredai székhelyén, a Gál Sándor utca 9. szám alatt hétköznapokon 11–17 óra között.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Zajlik az iratkozás
Megszokott és új szakokkal is várják a jelentkezőket Fotó: Vámszer Géza Művészeti Népiskola

Közleményben tájékoztatott a Hargita megyei Vámszer Géza Művészeti Népiskola, hogy szeptember 4–22. között zajlik a beiratkozás a 2023–2024-es tanévre. Az érdeklődők már kipróbálhatták magukat a különböző művészeti ágakban a július 4–26. között szervezett nyílt órákon.
A népiskola célja kettős: egyrészt érdeklődő, értékeket kereső, felelősségtudatos gyermekeket kívánnak nevelni, másrészt lehetőséget kínálnak a felnőttek számára a szakmaváltásra, vagy kreatív energiáik megélésére. A népiskolában való tanulás nincs korhatárhoz kötve, az órák minden esetben délután és este zajlanak, így a felnőttek munka után, illetve a diákok az iskolai tanórák után is elvégezhetik.
A közleményben kiemelik, hogy az iskola erőssége a hangszeres képzés, az oktatási palettáján számos hangszer szerepel, mint dob, furulya, fuvola, gitár, harmonika, hegedű, szintetizátor, zongora, nagybőgő, népi hangszerek, klarinét, szaxofon, rézfúvósok, mint trombita, tuba, tenorkürt, vadászkürt, harsona, de a legnagyobb népszerűségnek minden évben a gitár és zongora szak örvend. Kérdésünkre Sándor Árpád, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola igazgatója elmondta: újdonságnak számít idén a harmonika és nagybőgő szak, valamint a zenekari gyakorlat, vagyis kamarazene, mely az egyéni hangszeres tudás és fejlődés mellett segít elsajátítani mindazon készségeket, melyek fontosak egy zenekarban való működéshez. 

– A múlt tanévben működött már a zenekari próba, workshopok formájában, és mivel népszerű volt, idén új szakként indítjuk el, hogy további tehetséges diákok tudjanak becsatlakozni. Fontos megjegyezni, hogy azokat várjuk, akik már rendelkeznek hangszeres, akár fafúvós, rézfúvós, húros, billentyűs vagy ütőhangszeres tudással

– mutatott rá Sándor Árpád.
Előadóművészeti szakokon belül klasszikus balett, modern táncok és színjátszás tanulható, ezek közül a balett messzemenően a legnépszerűbb szaknak számít az iskolában, ismertették.
Mint részletezik: a képzőművészeti és iparművészeti szakok sora is évről évre bővül. Képzőművészeti téren újdonságnak számít idén a kerámiaművesség, amely nem korongozásra épít, hanem kézi formázási módszereket, különféle technikákat tanulnak, amelyek az iparművészetben használatosak. A tanfolyam vezetője Ráduly Margit közkedvelt, jól ismert keramikusművész. Idén új szövőgéppel gazdagodott a népiskola, úgyhogy szövés szak is indul, újdonság továbbá a nemezkészítés és kovácsmesterség is, emelte ki az igazgató.

– A népiskola képzései összesen 32 településen zajlanak egész Hargita megyében, a kihelyezett intézményekben is indulnak új szakok

– mondta Sándor Árpád.
Csíkszentgyörgyön szövés szakot indítanak Antal Eszter oktatóval, a képzés számára Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala biztosít helyszínt. Csíkborzsovában nemezkészítés szak kezdődik Kovács Túri Emese újonnan elkészült műhelyében, illetve Székelyudvarhelyen az Artera Alapítvánnyal együttműködésben nagyon színes oktatási paletta alakult ki: számos népművészeti mesterség sajátítható el, mint cipész, kalapkészítés, gyöngyfűzés, szövés, bőrművesség, vessző-, gyékény-, csuhé-, szalmafonás és sok más egyéb is.
Fontos megjegyezni, hogy a népiskola tandíjai igen alacsonyak, a magánórák vagy a magániskolai művészeti képzések árának töredékéért tanulhatnak a diákok. A tandíjakat Hargita Megye Tanácsa támogatásával sikerül alacsony szinten tartaniuk, és két részletben is fizethető.
A képzésekre az új diákok az iskola székhelyén, a Gál Sándor utca 9. szám alatt iratkozhatnak szeptember 4–22. között hétköznapokon 11–17 óráig, a régi diákok ezt megtehetik online is vagy telefonon is. A népiskola igazgatója kiemelte: a zenei szakokra iratkozó új diákoknak meghallgatáson kell részt venniük, ezért szükséges személyesen megjelenni az iratkozásnál. A további képzőművészeti, előadóművészeti, népművészeti szakokra online vagy telefonon is be lehet iratkozni. Az iratkozáshoz a jelentkező személyes adataira (CNP, lakcím, telefonszám, e-mail-cím), kiskorú esetében gyerek és szülő személyes adataira van szükség. A visszairatkozó diákokat arra kérik, hogy ne regisztráljanak újra a rendszerbe, hiszen nekik van már belépőjük, ha elfelejtették a kódot, jelentkezhetnek a 0266–310884, 0748–106003, illetve 0743–251204-es telefonszámokon.
Az érdeklődők további részleteket a szakokról és tandíjakról a https://visuart.ro/nepiskola/ oldalon olvashatnak.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!