Hirdetés

Vígan kezdődik a Régizene Fesztivál

A 13. századtól a 20. századig a régizene minden korszakából felcsendülnek dallamok július 13–21. között Csíkszeredában, a Régizene Fesztiválon, amelynek idei témája a párhuzamok és ellentétek. Az idei fesztivállal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a szervezők – Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője, Szabó András művészeti tanácsadó és Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere – ismertették. 

Péter Ágnes
Vígan kezdődik a Régizene Fesztivál
A szervezők ismertették a részleteket. Találó helyszín Fotó: Veres Nándor

Nemzetközi élvonalból érkezik a fellépők egy része, illetve sok helyi zenekar is koncertet ad: összesen tizenkét együttes fog fellépni, a több mint egy hétig tartó rendezvényen tizennégy koncertet hallhat a közönség, és a szervezők szerint összesen több mint kétszáz fellépő vesz részt a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A hangversenyek és szakmai előadások mellett kísérőrendezvények is lesznek: borkóstoló, hangszerbemutató, reneszánsz gyermeknap és zenés piknik a Henter-kúria udvarán. Filip Ignác szerint az, aki elejétől a végéig követni fogja a koncerteket, elmerülhet a középkori, kora reneszánsz és reneszánsz, kora barokk és barokk, rokokó, 19. és 20. századi hangszeres és vokális zene világában. Továbbá, idén is megrendezik a Régizene Nyári Egyetemet, a kilenc mesterkurzusra június végéig lehetett jelentkezni, és több mint hetven érdeklődő vesz részt rajta. A rendezvény főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda Városháza.

Sógor Enikő alpolgármester szerint

a fesztivál Csíkszeredában örök evidencia, amely nem hasonlítható más csíkszeredai fesztiválokhoz, hiszen az elcsendesedésre, meditálásra hív mindenkit ez a rendezvény.

Ferencz Angéla kiemelte, hogy idén a koncerteken nagyobb szerepet kap az énekhang, mint a korábbi években, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy idéntől művészeti kuratórium állítja össze a fesztivál műsorát.

„Vígságtévő énekek” és világhírű zenészek

Filip Ignác szerint vígan fog kezdődni szombaton a fesztivál a Mikó-várban, hiszen a magyarországi Musica Historica együttes 16–19. századi „vígságtévő” énekeket és táncmuzsikát fog előadni, majd Sebestyén Márta UNESCO- és Kossuth-díjas előadóművész, valamint Andrejszki Judit Liszt Ferenc-díjas énekes és csembalista lépnek színpadra, akik a népzene illetve műzene közötti párhuzamokat mutatják be. Vasárnap a csíkszeredai Ars Pro Toto énekegyüttest hallhatják az érdeklődők, majd a francia Into the Winds zenekar lép fel, a fiatal csapat különleges fúvós és ütőhangszereket szólaltat meg. 

Vígan kezdődik a Régizene Fesztivál

A művészeti vezető a fesztivál további programjából is kiemelt néhány előadót: fellép és a Nyári Egyetemen oktatni is fog a világhírű csembalista, Nicholas Parle, a Bécsi Zenei és Művészeti Magánegyetemen és a londoni Guildhall Zene- és Drámaiskola tanára; közös koncertet ad a gregorián dalokat éneklő Madéfalvi Schola gyermekkórus és a kortárs zeneirodalom képviselője, a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus; A Millenniumi templomban csembaló- és orgonakonceret ad Tóth–Vajna Zsombor régi billentyűshangszer-specialista és karmester; a barokk és klasszikus korok közötti átmeneti időszak, a gáláns stílus zenei világát mutatja be Fülöp Mária csembalista és Vitárius Piroska barokk hegedűs; a Barokk Fesztiválzenekar idén is Ulrike Titze koncertmester vezetésével fog játszani, de a műsorösszeállítás meglepetés lesz; a Flauto Dolce együttessel lép fel Hegyi Gábor, aki barokk trombitát szólaltat meg; a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes reneszánsz zenét játszik majd; a helyi Codex együttes pedig Arany János dalait adja elő. A műsor-összeállítást a fesztivál idei témája határozta meg, a párhuzamok és ellentétek.

Jó tudni

A részletes program megtalálható a fesztivál weboldalán, a közösségi médián és a fesztivál műsorfüzetében is. Szabó András, a fesztivál művészeti tanácsadója és a műsorfüzet szerkesztője a közönség figyelmébe ajánlja a kiadványt, amely elérhető magyar, román és angol nyelven is, és amelyben részletes leírások találhatók a műsor-összeállításokról, előadókról, kísérőrendezvényekről, illetve megtekinthető a fesztivál emléktárgya is, a Siklódy Ferenc képzőművész által készített rézmetszet, amelyet a fellépők kapnak ajándékba.

A fesztivál fő helyszíne idén is a Mikó-vár lesz, de több csíkszeredai templomban is lesznek koncertek, illetve a Zengő Térben és a Csíki Moziban is.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy esős idő vagy nagy hőség esetén a szabadtéri koncerteket a Csíki Játékszín nagytermébe költöztetik át, hiszen a bélhúros hangszerek ilyen időjárási körülményekben elhangolódnak.

Július 13. előtt a Kulturális Központban vásárolhatók jegyek, illetve a fesztivál ideje alatt a koncertek helyszínein, az előadás kezdete előtt egy órával vásárolhatók jegyek és bérletek. A 14 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak kedvezményes jegyet biztosítanak. A teljes értékű jegyek ára 30, 20 és 15 lej, a fesztiválbérlet 150 lej, a kedvezményes bérlet ára 100 lej.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!