Hirdetés

Vetélkedőt szerveznek a Csíki Székely Múzeumban általános iskolásoknak

Hatalom és ragyogás címmel szervez vetélkedőt általános iskolás diákok számára a Csíki Székely Múzeum munkaközössége. A verseny a Fejedelmek aranya – Uralkodói reprezentáció Erdélyben kiállításhoz kapcsolódik.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Vetélkedőt szerveznek a Csíki Székely Múzeumban általános iskolásoknak
Kedden nyitották meg a Fejedelmek aranya című kiállítást. Ehhez kapcsolódik a vetélkedő Fotó: Veres Nándor

A Csíki Székely Múzeum legújabb vándorkiállítása, a Fejedelmek aranya – Uralkodó reprezentáció Erdélyben című tárlathoz kapcsolódva múzeumi vetélkedőt szervez a múzeum munkaközössége és a Communitas Alapítvány. A vetélkedőre – amelynek címe Hatalom és ragyogás – a romániai magyar általános iskolák 5–8. osztályos diákjait várják.


Hirdetés

Felhívásukban a szervezők úgy fogalmaztak: a vetélkedő célja, hogy a történelmet közelebb hozzák a diákokhoz. A résztvevők felkészülés közben Erdély történelmének fejedelemkori korszakával különféle témákon keresztül ismerkednek meg. Tanulhatnak a fejedelmek megvalósításairól, a kor divatjáról, reprezentációs eszközeiről, használati tárgyaikról, ami által egy élőbb, maradandóbb képet kaphatnak a történelem ezen szeletéről. A kiállításon bemutatott tárgyakhoz és témákhoz kapcsolódva, a diákok jobban megismerhetik Erdély történetének egy izgalmas korszakát, tudtuk meg a szervezőktől.

A megmérettetésre maximum negyven iskola jelentkezését várják, még van néhány szabad hely, péntekig nyitott a jelentkezés.

A vetélkedő megszervezéséhez iskolánként öt csapat jelentkezése szükséges (20-25 fő) akik az iskolán belül mérik össze tudásukat. A vetélkedők a bejelentkező iskolák helyszínein zajlanak tanáraik közreműködésével, a múzeum munkatársai segédleteket és feladatlapokat küldenek, így mérik össze tudásukat a 4-5 fős diákokból álló csapatok.
A részt vevő diákok – és iskolájuk más múzeumkedvelői, maximum ötven fő – jutalomkirándulásként a Csíki Székely Múzeumba látogathatnak, ahol a három legjobban teljesítő csapatot díjazzák a szervezők.

– Ez kiváló lehetőség az iskolák számára, ugyanis ingyenes utazási lehetőséget kapnak, hogy a tanárok és diákjaik megnézhessék az Erdély történelmének különleges korszakát bemutató Fejedelmek aranya – Uralkodó reprezentáció Erdélyben című tárlatot

– fejtette ki Szabó Rita múzeumpedagógus. Hozzátette: céljuk, hogy a diákok könnyen elsajátítható anyagból, egyszerűen, játékosan tanuljanak. A vetélkedő mellett az is fontos, hogy különleges múzeumi élmény részesei lehetnek, amit a legújabb kiállítás megtekintése nyújthat számukra. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor a diákok Csíkszeredába látogatva más kulturális programokon is részt vesznek.

A vetélkedőről részletesebb információ a Csíki Székely Múzeum weboldalán található.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!