Utoljára gyűlt össze jelenlegi formájában Csíkszereda önkormányzatának képviselő-testülete

129 soros havi testületi ülés, 82 rendkívüli ülés, 1519 elfogadott határozat, 8009 darab polgármesteri rendelet, számokban így fejezhető ki a csíkszeredai önkormányzati testület elmúlt négyévi munkája. Jelenlegi formájában utoljára gyűlt össze péntek délben a hargitai megyeszékhely önkormányzatának képviselő-testülete. Az új október 25-ig kell felálljon.

Létai Tibor
Utoljára gyűlt össze jelenlegi formájában Csíkszereda önkormányzatának képviselő-testülete
Fotó: Csíkszeredai önkormányzat

A város első embere, Korodi Attila ennek apropóján köszöntötte a megjelent képviselőket. Kiemelte: az elmúlt négy esztendő nem volt könnyű időszak, de a csapatban uralkodó pozitív gondolkodás sokat segített abban, hogy nehéz ügyek is megoldódjanak.

– Fontos volt, hogy az elkezdett munkák befejeződjenek, hogy újabb fejlesztések induljanak, és a gazdasági, kulturális élet is kibontakozzon. Sok mindenben sikerült eredményt elérni, és a pozitív tendenciát folytatni kell. Ennyire intenzív időszaka régen volt a városnak – amely a fejlődés útjára lépett –, nemcsak a lehetőségek, hanem a kihívások is hatalmasak voltak, és ezekkel sikerült élni. Az elmúlt négy évben is – akárcsak az előző ciklusokban – javult a városi környezet – fogalmazott az elöljáró. A távozó képviselőknek pedig sikereket kívánt az elkövetkezőkben is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Elhangzott, hogy nyolc képviselő adja át a helyét, vannak, akik 22 év után hagyják ezt a munkát abba.

A következő hónaptól az RMDSZ-nek 16 mandátuma lesz, az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) kettő, a román közösség pedig egy képviselővel rendelkezik majd.

Az interpellációk során az EMSZ képviselői a városban, főleg a kegytemplom környékén kolduló gyerekek ügyében szólaltak fel, mely kapcsán a helyi és az állami rendőrség egymásra mutogat, a Somlyó utca 33. alatt történő masszív építkezések esetében pedig kérdés, hogy van-e engedély, hisz az adófizetők elvárják, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkozzanak, valamint a városban megszervezett nagyszabású sportrendezvényeknél tapasztalható hiányos magyar anyanyelvű tájékoztatásra hívták fel a figyelmet. 

Utoljára gyűlt össze jelenlegi formájában Csíkszereda önkormányzatának képviselő-testülete

A városvezetés válaszában kifejtette: a kolduló gyerekek ügyében a hatóságoknak kell eljárniuk, a rendőrség nem mutogathat egymásra, jelezni kell a gyermekvédelemnek a problémát, és ha olyan a családi környezet, a fiatalkorút ki kell emelni abból. Az építkezésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a főépítészi iroda eljár az ügyben, lesznek következmények, a törvény egyértelmű, mindenkinek alkalmazkodnia kell hozzá. A sportrendezvények hiányos anyanyelvű tájékoztatására reagálva elmondták, turisztikai eseményekről van szó, és mindezekkel segíteni igyekeznek a város gazdaságát, és ezeken az eseményeken nagyon sok román nyelvű turista, résztvevő jelenik meg, ugyanakkor fontos a városnak a magyar nyelvű tájékoztatás is.

A többnyire formális napirendi pontok során az önkormányzati testület többek között elfogadta a Csíki Trans Kft. 2024-es évi költségvetésének kiigazítását, az Akác utca 1. szám alatt található ingatlan egyes részeinek ingyenes használatba adását a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárnak, valamint Csíkszereda közvagyonának frissítését.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!