Utazás kedvezményes áron

Csíkszeredában az idei tanévre kiadott ingyenes diákbérletek kapcsán még nincsenek pontos számok, még zajlik az adatok összesítése – tájékoztatta lapunkat a Csíki Trans Kft. vezetősége.

Létai Tibor
Utazás kedvezményes áron
A diákok idén is ingyen kapnak bérletet. Mások kedvezménnyel Fotó: László F. Csaba

Ugyanakkor megtudtuk, hogy az elmúlt iskolai időszakban 4220 diákbérletet biztosított a városi tömegközlekedési vállalat.
Az ingyenes diákbérlet mellett többféle bérletet is lehet igényelni a megyeszékhely tömegközlekedésért is felelős vállalat jegypénztárainál. A teljes árú havi bérlet 80 lej, a nem névre szóló bérlet 130 lej, a 15 napos bérlet 50 lej, az egyhetes bérlet 30 lej, a Hargitafürdőre szóló havi bérlet 160 lej. A klasszikus bérletekből havonta körülbelül 200-250-et adnak el. 
Ugyanakkor ingyenes busz­bérletre jogosultak a nagy­családosok, havonta 9-10 ilyen típusú bérletet igényelnek. A 118-as törvény értelmé­ben a politikai üldözöttek
és azok leszármazottjai is igényelhetnek ingyenes bérletet, ebből havonta 130-140 bérlet kerül kiosztásra. Ezenkívül a 448-as törvény alapján a mozgáskorlátozottak számára is biztosítanak ingyenes utazást, az erre feljogosító bérletből 60-80 darabot adnak ki.
A kisnyugdíjasok (1300 lej alatti jövedelemmel) 30 lejes kedvezményes bérletet válthatnak, ebből a bérlettípusból havonta 3-5 darabot adnak ki. Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 650 lejt, 15 lejes bérletre van lehetőségük, de ilyet még nem igényelt senki – tudtuk meg a Csíki Trans vállalattól.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!