Hirdetés

Újabb menetrend szerinti halasztással, jövőre ígérik a Suta-tó helyreállítását

Évek óta húzódik a Csíkszereda határában fekvő Suta-tó helyreállítása. A Râmnicu Vâlceán székelő Olt Vízügyi Igazgatóság 2022-ben 2023-ra ígérte a projekt megvalósítását, tavaly már az idénre garantálták annak elkészültét, a napokban, érdeklődésünkre a vízügyi hatóság Elena Mădălina Ion-Duca igazgató kézjegyével ellátott levelében a 2025-öt jelöli meg a kivitelezés befejezésének  éveként.

Létai Tibor
Újabb menetrend szerinti halasztással, jövőre ígérik a Suta-tó helyreállítását
Gát, amely tócsát őriz. Évek óta áll a munka, a víz sem folyikFotó: Fotó: László F. Csaba

A Suta-tónál a napokban történt helyszíni terepszemlénken, mint várható volt, semmi mozgást nem tapasztaltunk. Az árvízvédelmi szempont­ból fontos beruházásnál évek óta szünetel a munka. A Fitód-patakban épphogy csordogál a víz, az arra járót pedig elhanyagolt, gazos terület fogadja, pedig egykor virágzó kirándulóhely volt a megyeszékhelyen és a környéken lakók számára.

Az érdeklődésünkre az Olt Vízügyi Igazgatóság által küldött levélből kiderül, hogy a Suta-tó gátjának rehabilitációs munkálatai váratlan akadályba ütköztek. A növényi réteg eltávolítását követően vált világossá, hogy a gát teljes mértékben alkalmatlan töltőanyagokból áll, mindez a munkálatok leállítását eredményezte és a geológiai tanulmányok újbóli elvégzését tette szükségessé, majd újabb megvalósíthatósági tanulmányt kellett készíteni. Most várják a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyását az új technikai és gazdasági mutatókra, hogy újból elkezdhessék a munkát – írták. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint ismert, a Suta-tó árvízvédelmi létesítményként a jövőben vésztározó szerepét tölti majd be, ezért kevesebb víz marad a mederben, hogy egy árhullám esetén a megnövekedő vízmennyiséget be tudja fogadni.  „Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a munkálatok a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban folytatódhassanak, így biztosítva a térség hosszú távú védelmét árvizek esetén” – fogalmaz levelében a vízügyi hatóság. Tájékoztatásuk szerint a Suta-tó gátján a következő munkálatokat kell még elvégezni: a gát részleges megemelését, a gátkorona és a gát túlfolyójának megépítését, a gáthoz vezető út korszerűsítését, valamint a Fitód-patak medrének helyreállítását. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!