Tovább bővül az adathalmaz az étlapokon, a vendéglátósok nem örülnek

Tovább bővül az éttermek menüjének törvény által kötelezett adathalmaza, ugyanis március 15-től immáron a készételek kalóriatáblázatát is fel kell vezessék a vendéglátóhelyek az étlapra. Az általunk megkérdezett vendéglátósok nem örülnek.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
Tovább bővül az adathalmaz az étlapokon, a vendéglátósok nem örülnek
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Kalóriák, fehérje, zsír, szénhidrát, só – hamarosan ezeket az értékeket is meg kell jelenítsék a vendéglátóhelyek az étlapjukon a tömeg, az összetevők, az allergének, valamint a termék ára mellett. Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta, az új szabályozás eredetileg tavaly december 20-tól kellett volna hogy érvénybe lépjen, viszont akkor az országos hatóság a halasztás mellett döntött, hogy a vendéglátóhelyeknek több idejük legyen felkészülni. Március közepétől azonban életbe lép a jogszabály, és az éttermeknek, étkezdéknek, kávézóknak és cukrászdáknak is alkalmazniuk kell az új rendeletet, amely kimondja, minden 20 grammnál nehezebb készétel esetében fel kell tüntetni a fentebb felsorolt adatokat is. 

Laurențiu Moldovan közölte, az utóbbi időben több Hargita megyei vendéglátóhely is megkereste őt, hogyan tudnának eleget tenni az új szabályozásnak.

– Vannak erre specializálódott szakemberek, akik ki tudják számolni ezeket a tápértékeket, így az éttermek az ő segítségükkel kapnak pontos képet arról, hogy a szóban forgó értékekből mi kell felkerüljön az étlapra – mondta. Hozzátette,

a jogszabály életbelépését követően ellenőrzéseket is tartanak.

Az új szabályozás egyébként az európai uniós normáknak tesz eleget – tudtuk meg. 

– Hatalmas költség ez. Az egész étlapot cserélni kell, ráadásul nutricionista szakembereket kell ezenkívül megfizetni, akik kiszámolják a készételek tápértékét – mondta érdeklődésünkre Bíró Katalin, a csíkszeredai Öt Kutya étterem tulajdonosa. Hozzátette,

egy rend étlap cseréje akár 3000 lejbe is beleszaladhat.

Leszögezte, egyrészről hasznosnak tartja az újítást, hiszen egyre több egészségesen táplálkozó ember nézi ezeket a tápértékeket étkezés előtt, az éttermekre azonban rengeteg pluszmunkát ró az új rendelkezés.

Cseh Levente, a csíkszeredai Fenyő Szálló éttermének a séfje a következőképpen látja a helyzetet:

Eléggé nagy fejfájást okoz ez nekünk, értetlenül állunk az egész előtt, és azt sem értjük pontosan, miért van erre szükség. A konyha nem patika

– mondta. Hozzátette, jó ideje dolgoznak már ezen, két ember napi szinten ezeket az értékeket számolja. – Az új rendelkezés plusz két ember többhavi fizetésébe kerül minden étteremben – fogalmazott, kiemelve, hogy akik egészségesen szeretnének táplálkozni, azok véleménye szerint az új rendelkezés nélkül is meg tudják tenni ezt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!