Több mint harminc turistamenedék

Újabb hegyi menedékházat épített – ezúttal a Csíki-havasok gerincén – Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata. A kis faházak a Biztonságos hegyi turizmus program keretén belül készülnek, a finanszírozó Hargita Megye Tanácsa, de a kezdeményezést sok esetben vállalkozások is támogatják.

Kovács Andrea
Több mint harminc turistamenedék
Turistaszállást építenek. Biztonság Fotó: Fekete Örs/Fb

Az elmúlt tíz év során több mint harminc hegyi menedékházat épített és tart fenn a megyében Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata, a legújabb épp a napokban készült el a Csíki-havasok gerincén. Érdeklődésünkre Fekete Örs, a közszolgálat vezetője elmondta: a menedékházakat a megyei tanács Biztonságos hegyi turizmus programjának részeként építik a turisták által sűrűn látogatott helyeken. A legújabb a Nyerges-tetőről és Csíkkozmásról közelíthető meg legkönnyebben, a Pap hegye alatt található.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A menedékházakat hálózatszerűen helyeztük el a megyében, egymástól egynapi járásra, így a megfáradt kirándulók a nap végére mindig elérhetik a következőt. Elhelyezésük során azt is figyelembe vesszük, hogy olyan helyszíneken mindenképp legyenek elérhetők, ahol tudomásunk van arról, hogy több probléma szokott felmerülni, esetleg baleset történni, így a bajbajutottak ott biztonságban megvárhatják a hegyimentők érkezését

– hangsúlyozta.

Több mint harminc turistamenedék
A hegyi menedékek nyitottak, bármikor ingyenesen használhatók, az elvárás csupán annyi, hogy tisztán, rendezetten hagyjuk magunk után, ne rongáljuk meg. Bent általában ágy és asztal van, a legtöbb pedig már elsősegély-ládával is felszerelt. Fekete Örs kiemelte, öröm számukra, hogy a helyiek sok esetben „magukénak érzik” a házakat, van, ahol fényképekkel, fogassal, padokkal, gyertyával teszik otthonosabbá. A közszolgálat munkatársai folyamatosan látogatják, ellenőrzik a menedékházakat, a karbantartási munkát is ők végzik, és tapasztalataik alapján a betérők minden esetben odafigyelve, rendeltetésszerűen használják, több mint tíz év alatt csupán néhány alkalommal fedezték fel rongálás jeleit.

– A házakban „csúcskönyvek” is vannak, amelyekbe a turisták beírhatják, hogy mikor, hogyan, milyen körülmények között kerültek oda. Sok izgalmas történet van közöttük, ezeket elolvasva megtudjuk, hogy kinek mi elől nyújtott menedéket a ház – volt már medve- vagy kutyaészlelés, beesteledés, rossz idő, sérülés. A bejegyzések szerint kínai és finn turisták is meghúzták magukat e menedékeken

– részletezte a közszolgálat vezetője.

Több mint harminc turistamenedék



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!