Hirdetés

Tizenharmadik helyen szerepel a megyeszékhely a City Index 2024-es rangsorában

Csíkszereda a tizenharmadik helyen szerepel a Látható Városok Intézete által összeállított City Index 2024-es rangsorában. Korodi Attila polgármester pénteki sajtótájékoztatóján sikerként könyvelte el az eredményt.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: Kevesebb mint egy perc
Tizenharmadik helyen szerepel a megyeszékhely a City Index 2024-es rangsorában
Büszke elöljáró. A polgármester szerint a jó helyezés nem a városháza eredménye, hanem a csíkszeredaiaké Fotó: László F. Csaba

Az elöljáró elmondta: a rangsort a városokban tapasztalható életminőség, prosperitás és hangulat alapján készítették el, összesen tizenhárom különböző szempontot vettek figyelembe.  Azaz a látnivalók, konnektivitás, természeti környezet, oktatás, egészségügy, gazdaság, pénzügyi helyzet, társadalmi dinamika, technológia, kultúra és sport, szórakozás, társadalmi vitalitás, turizmus figyelembevételével rangsoroltak 41 romániai várost. A ranglistán az előkelő 13. helyezést érte el a megyeszékhely.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés



– A tény, hogy Csíkszeredát ebben a rangsorban a 13. helyen találjuk, óriási büszkeség a városházának és a megyeszékhely lakóinak. Ugyanis ez az elemzés pont azt emeli ki, ami a legfontosabb, a városokban mért életminőséget.

Az életminőséget pedig az határozza meg, hogy mi történik a közösségi élettel, a civil társadalommal, milyen az a tér, amelyet belakunk

– fogalmazott Korodi Attila pénteken a Majláth Károly Gusztáv téren megtartott sajtótájékoztatóján.
Az elöljáró úgy vélte, az elért eredmény egyértelműen arra utal, hogy a városi fejlesztések és beruházások, valamint a közösségi élet támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Csíkszereda továbbra is vonzó és élhető város maradjon minden lakója számára. A város első embere jó döntésnek nevezte, hogy a költségvetésből egy jelentős részt fordítanak a település gondjainak megoldására, a kultúrában, a sportban, az oktatásban tevékenykedő civil szervezetek programjaira.
– Összesen 42 kulturális és 25 sporteseményt támogatunk évente a városházán. Ez óriási szám. Azt jelenti, hogy

minden hétre jut egynél több meghatározó sport- és kulturális tevékenység,

és emellett még van évi rendszerességgel harminc olyan nagy esemény, amelyben partnerként veszünk részt. Ezek mind a városközösséget megmozgató, a turizmust elősegítő események. Ezeket végigvinni egy csíkszeredai léptékű városházának óriási kihívás és erőfeszítés, de ez azért lehetséges, mert

Csíkszereda a civil társadalmi életben a legaktívabb, és a legtöbb civil egyesülettel rendelkező város.

Ugyanakkor a város konszolidált és átlag feletti teljesítményt nyújtó egészségügyi szolgáltatással rendelkezik – sorolta a polgármester. Hozzáfűzte: az életminőség szinten tartásához a városvezetésnek szüksége van a lakosság együttműködésére, nélkülük lehetetlen vállalkozás lenne. 
– A City Index jó helyezése nem a városháza eredménye, hanem a csíkszeredaiaké, mert mindenkinek benne van a mindennapi munkája – hangoztatta Korodi. 
A polgármester továbbá elmondta: Csíkszereda nem csupán az általános rangsorban ért el kiváló eredményeket – 13. hely, 41,9 pont – a 2024-es City Indexen, hanem más specifikus kategóriákban is. A hangulatot tekintve Csíkszereda a 11., műemlékvédelmi szempontból a 3. helyen szerepel az országos rangsorban.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!