Hirdetés

Terelőút papíron

Az idei költségvetéséből közel 26 millió lejt fordít Csík­sze­re­da önkormányzata a várost nyugatról kikerülő út, illetve a belső körgyűrű tervezésére, meg­va­ló­sít­ha­tó­sági tanulmány készítésére. Megvalósításuk többéves feladat, és körülbelül 300 millió euróba kerül.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Terelőút papíron
Háttérben zajlanak az előkészületek. Többéves folyamat Fotó: Veres Nándor

Idén is folytatódik a „nagy” észak–déli te­re­lő­út és két kisebb belső kör­gyű­rű (amelynek a Harom utcai Olt-híd is része) tervezése, a városközpont for­gal­má­nak lazítása és élhető külvárosi negyedek létrehozása céljából Csíkszeredában. Korodi Attila polgármester elmondta, a Csíkszeredát nyugatról, Csíkcsicsót és Madéfalvát keletről elkerülő 16,9 km-es út megvalósíthatósági tanulmányának (SF) frissítésére és a műszaki tervek összeállítására tavaly márciusban írtak alá szerződést. 
– Jelenleg a SF fázisában állunk, és ennek kiemelten fontos elemeként a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) részletesen elemezte az előtanulmányokat. Ma már h300 millió euró tűnik reális értéknek az út megvalósítására, amely a jelenlegi elképzelések szerint Csíkszereda területén kétszer kétsávos lesz, Felcsík irányába pedig kétsávos – a SF aktualizálása során a 2022-es statisztikai adatokat veszik alapul, így ez az elképzelés még változhat. A 18,5 millió lej értékű tervezésre pályázatot nyújtottunk be az Európai Unió 2021–2027-es kiírásainak Szállítási Programok megnevezésű tengelyéhez – a főpályázó a CNAIR, mi pedig partnerpályázókként veszünk részt. Az a célkitűzésünk, hogy idén elfogadhassuk a megvalósíthatósági tanulmányt, 2025-ben pedig elkészüljön a műszaki terv is. A telekkönyvek rendben vannak: a nyomvonal három dűlőt érint, ezek közül kettőnél le van zárva az ingyenes telekkönyvezés, a harmadiknál lezárás közeli fázisban állunk – mondta Korodi. Hangsúlyozta: a 300 millió euró előzetes becslés, és az érték valószínűleg változni fog. 


Hirdetés


– Magában foglalja a telkek kisajátításának költségeit is, de a beruházási munkálatokat jóváhagyó dokumentáció (DALI) lezárása után tudunk hozzávetőleges értéket, a műszaki tervek elkészítése után pedig pontos összeget mondani a beruházás értékéről – hívta fel a figyelmet az elöljáró.
A belső körgyűrű egyik szakasza a Harom utcától a Fürdő utcáig terjed, és magában foglalja az említett Olt-hidat is. A másik szakasz a Brassói úttól a Szentlélek utcáig terjedő szakaszt jelenti – ennek nyomvonalán van már három elfogadott övezeti rendezési terve az önkor­mány­zat­nak (PUZ), de nincs még elfogadva a Nagy Laji dombja 1-es alövezetének a rendezési terve. Harmadik sza­kasza a Szentlélek utcától a Nagymező utcáig tart – az ezt megalapozó PUZ-el­fo­ga­dás­hoz tervmódosításra van szükség egy villanyhálózatot érintő kérdés miatt.
– Ezekre a belső utakra 7,3 millió euró összegre pályázhatunk alanyi jogon, megyeszékhelyként, és a pályázatot 2025 februárig kell benyújtanunk, elkészült megvalósíthatósági tanulmánnyal és műszaki tervekkel – tehát idén mindhárom szakaszra el kell készüljünk a tervekkel. A terelőútjaink megvalósítása tehát minden esetben többéves feladat, és a beruházási listánkon most megjelenő összegek tanulmányokat, tervezési költségeket fedeznek – jegyezte meg Korodi. Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!