Szükség van a szociális szolgáltatásokra

Közel kétmillió lejjel támogatta idén Hargita Megye Tanácsa a Gyulafehérvári Caritas intézményeit és prog­ramjait – számolt be teg­napi sajtótájékoztatóján Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.

Pál Bíborka
Szükség van a szociális szolgáltatásokra
A Caritas 2500 személyt lát el a megyében. Együttműködés Fotó: László F. Csaba

A Gyulafehérvári Cari­tas és a megyei önkormányzat 23 éves együtt­működést tudhat maga mögött, ennek köszönhetően pedig a legkisebbektől az idősekig minden korosztály számos egészségfejlesztő, szociális, illetve közösségépítő programban vehet részt. A szervezet működéséhez köthetők a megyében olyan fontos szolgáltatások, mint a beteggondozói hálózat, a fogyatékkal élők korai, illetve felnőttkori fejlesztése egyéni és csoportos terápiában, a falugondnok-program, öregotthonok fenntartása és jó néhány, a hátrányos helyzetű fiatalok számára indított program. 

– Az új kormány feladata lesz többek között a romániai szociális rendszer működésének szabályozása, a jelenleg érvényben lévő jogszabályok tisztázása

– hívta fel a figyelmet Borboly Csaba megyei elnök a sajtótájékoztatón, online bejelentkezésében.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője beszámolt arról, hogy idén a megyei önkormányzat a korábbinál közel 50 százalékkal nagyobb támogatást tudott biztosítani a Gyulafehérvári Caritas számára.

– Ez részben köszönhető annak is, hogy a minisztérium is felismerte, hogy a sérült személyek családba való visszailleszkedését finanszírozni kell, és egy jóval barátságosabb alapot határozott meg erre, mint a korábbi években

– részletezte Elekes.
A Gyulafehérvári Caritas idén közel 660 ezer lejt hívott le a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázatokból, és további 1253 ezer lejre van szerződése az önkormányzattal a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ, a gyergyószentmiklósi Nappali Foglalkoztató Központ, a Szent Erzsébet Idősek Otthona és a Szent Kamill Védett Otthon fenntartására. 
A szervezet ágazati igazgatói szerint – a sajtótájékoztatón jelen volt Péter György, és online bekapcsolódott Ludescher László – a támogatásoknak köszönhetően folyamatosan új programok indulnak el a térségben, illetve bővül a nappali foglalkoztató központok és Biztos Kezdet-házak száma is. Ludescher László ágazati igazgató szerint összesen 21 szolgáltatás működik a megyében, és közel 2500 személyt látnak el. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!