De mivel jutunk ki Szécsenybe?

A kedvezőtlen útviszonyok miatt sokaknak problémát okoz Csíkszeredából eljutni Szécsenybe. Megnéztük, hogy milyen lehetőségek állnak a városlakók rendelkezésére.

Kovács Andrea
De mivel jutunk ki Szécsenybe?
Nem mindig könnyű taxit fogni. Célállomástól függő szolgáltatás Fotó: László F. Csaba

Taxival szerettem volna Szécsenybe utazni, de a diszpécser többszöri telefonálás után is azt mondta, hogy nincs szabad autójuk – keresett meg panaszával egy olvasónk. Többen közösségi fórumokon panaszkodtak arra, hogy csupán a volt Szeredai strandig – a jelenlegi Sportparkig – megy ki  a taxi, amíg az aszfaltréteg tart, egy szécsenyi lakos tapasztalata pedig az, hogy ha elvállalják is a fuvart, vonakodva teszik azt a sofőrök. Ezért utánajártunk, valóban visszautasítják-e a csík­szeredai taxisofőrök a szé­csenyi utat, és hogy miként közelíthető meg a városrész.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Bár Szécsenybe valóban tengelyt próbáló úton lehet eljutni, a Csíki Trans tömegközlekedési vállalat menetrend szerinti járatai hétfőtől szombatig naponta többször is közlekednek a szakaszon. A járat a vasútállomástól indul és hat megállót érintve érkezik a végállomásra, a Szécseny 88-hoz. A legkorábban 5.30-kor, utoljára 18.45-kor indulnak járatok. 
Magánszemélyként érdek­lődtünk két csíkszeredai ta­xi­társaságnál is, hajlandók-e kivinni bennünket Szécsenybe. Mindkét diszpécser készségesen válaszolt, és úgy tájékoztattak, hogy valóban nem mindegyik, de több sofőrjük is vállalja az utat, ha kell, a délutáni és esti órákban is. Egyikük hozzátette: ha a standban álló taxisok nem vállalják, telefonáljunk a diszpécserszolgálatnak, és küldenek olyat, aki igen, másikuk pedig azt fűzte hozzá, hogy ha náluk épp nincs szabad vagy az utat vállaló taxi, másik társaságnál biztosan találunk. 

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala 135 taxiengedélyt bocsáthat ki, jelenleg pedig 124 engedély van érvényben – tudtuk meg az önkormányzat sajtóirodájától. Mint írták, a taxisok nem közszolgáltatók, ezért nekik közvetlen ráhatásuk nincs egyetlen cégre vagy magánzóra sem. A városi taxisszabályzat nem teszi lehetővé, hogy Szécsenybe más díjszabásért szolgáltassanak, és mivel Szécseny a város része, ezért a taxiknak onnan és oda is el kellene szállítaniuk az ügyfeleiket – szögezték le. Hozzátették: most készül az új szabályzat – amelyet a városi önkormányzat várhatóan az ősz folyamán hagy jóvá –, de ilyen tekintetben ez sem hoz változást. Ugyanakkor a városháza határozott álláspontja szerint nem szabadna megtörténnie, hogy a taxisok visszautasítsanak szécsenyi szolgáltatásokat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!