Számít, hogy mennyi az annyi

Hivatalosítják az utcaneveket és újraszámozzák az ingatlanokat Csík­szent­ta­máson. A felcsíki településen a jövőben minden utcában egyes házszámmal fog kezdődni a számozás. Jelenleg lakossági véleményezés alatt van a tervezet.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Számít, hogy mennyi az annyi
Idegeneknek nehéz a házszámok alapján tájékozódni Fotó: Bíró István

Csíkszenttamáson jelenleg 812 házszámot jegyeznek, ám ennél sokkal több ingatlant tartanak számon. Az 1996/7-es kataszteri törvény, illetve a 2016/777-es kormányhatározat értelmében kötelező a községek számára, hogy az utcaneveket feltöltsék az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (ANCPI) elektronikus jegyzékébe, és az ingatlanokat újraszámozzák. Csíkszenttamás önkormányzata egy szakcéggel közösen az előírt módszertan szerint elkészítette az új utcaneveket és az azoknak megfelelő házszámozást. Az új számozást utcák szerint készíttették el, így a közeljövőben minden utca az egyes házszámmal fog kezdődni, baloldalt a páratlan, jobboldalt a páros számokat függesztik ki.
– Az eredeti elképzelés az volt, hogy hivatalosan Szenttamásnak csak főutcája lesz, és aszerint számoztuk volna újra egytől több mint ezerig, de amikor elkezdtük, rájöttünk, hogy ebből csak káosz lesz. Ezért utcánként lesznek újraszámozva az ingatlanok.Így sem lesz tökéletes, hiszen van olyan utca, például az Olt mentén, ahol csak egyik oldalt vannak házak, de már sokkal jobb. Az új házszámozási képet kifüggesztettük a hivatalban, illetve elérhető a csikszenttamas.ro oldalon is. A lakosság 45 napig, azaz január végéig jelezheti észrevételeit – mondta lapunk megkeresésére Kedves Róbert, a felcsíki község elöljárója. Megjegyezte: a 45 napos konzultáció lejárta végén, illetve az önkormányzat jóváhagyása után a terveket felterjesztik a prefektusi hivatalnak.
– Több falurészen, például a Kertvégen a 199-es házszámból több mint harminc van, de más falurészeken sem tisztázott a házszámok helyzete. Közel ötven éve nem volt újraszámozva a település, azóta rengeteg ház épült. Az újraszámozás hátránya a lakosság szempontjából, hogy ki kell majd cserélni az iratokat. Különben lesznek olyan akták, amelyeket hivatalból cserélnek, ilyen például a telekkönyv, de a személyazonossági igazolványt és a gépjárművezetői jogosítványt mindenképp ki kell majd cserélni. Az előny az lesz, hogy minden házszám szerepelni fog az országos rendszerben, így például tűz esetén a tűzoltók a megadott GPS-koordináta szerint tájékozódhatnak, és ugyanígy lesz a mentősök esetében is. Ezzel sok időt lehet majd spórolni, és mindannyian tudjuk, hogy baj esetén minden másodperc számít. Jelenleg az van, hogyha idegen mentős érkezik a beteghez, előbb érdeklődik, hogy hol találja meg. Ugyanígy a gyorsposta is hasznát fogja venni az újraszámozásnak – részletezte a polgármester.
Hozzátette: az utcákban lévő üres telkeket is házszámmal látják el.
Lapunk érdeklődésére egy névtelenséget kérő helyi lakos azt mondta, nem örül annak, hogy majd ki kell cseréltetnie aktáit, viszont rendkívül hasznosnak találja azt, hogy akár a mentősök, akár a tűzoltók munkáját megkönnyíti az új házszámozás.
– Szoktunk mérgelődni az új dolgok miatt, de legtöbbször hasznosak. Az újraszámozással is valahogy így vagyunk – mondta a helyi lakos.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!