Hirdetés

Sorsdöntő választások következnek, Európa versenyképessége a tét

Hatalmas a tétje a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti választásoknak, hisz veszélyekkel teli korban élünk, s a kihívásokra megfelelő válaszokat kell adni, mert a válságot csak úgy lehet leküzdeni, ha visszatérünk a normalitáshoz – hangzott el Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Zsigmond Barna Pál, a magyar kormány Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára, miniszterhelyettes, volt csíkszeredai főkonzul Magyar Ügyek Házában megtartott csütörtöki kötetlen beszélgetésén.

Létai Tibor
Sorsdöntő választások következnek, Európa versenyképessége a tét
Fotó: László F. Csaba

A délelőtti időpont ellenére számos érdeklődő vett részt az eseményen, ahol a neves meghívottak a magyarság számára aktuális kérdésekre igyekeztek kielégítő válaszokat adni, egyfajta iránymutatást Európa jövőjével és benne a magyarság szerepével kapcsolatban, valamint hogy képes lesz-e a nemzet összefogva nyertesévé válni az előttünk álló évtizednek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Sorsdöntő időszakot élünk, veszélyekkel teli kort, hiszen a Covid-válság után háború van a szomszédban, a migrációs nyomás folyamatos, Európát sújtó recesszió zajlik, és ebben a helyzetben kell jó válaszokat adni ezekre a kihívásokra. Európa versenyképessége, gazdasági teljesítménye nagyon sokat romlott. Ebben a veszélyekkel teli korszakban kell az európai polgároknak választaniuk.

A tét hatalmas, de azt reméljük, hogy a választások után olyan pártok kerülnek az Európai Parlamentben többségbe, amelyek jó irányba tudják ezt az európai hajót kormányozni, hisz ezt a válságot csak úgy lehet leküzdeni, ha a normalitáshoz visszatérünk, így remélhetőleg kialakul egy jobboldali többség, melyben helyük van a Fidesz és az RMDSZ képviselőinek is, mert fontos az, hogy az erdélyi képviselet is megmaradjon

– hangoztatta Zsigmond Barna Pál, aki a többi között szót ejtett a magyar soros elnökség jelentőségéről – amikor Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának a soros elnöki feladatait –, és az említett sorskérdésekre próbál majd a magyar elnökségi program válaszolni, melynek egyik kiemelt prioritása a versenyképesség helyreállítása. 

László F. Csaba

Korodi Attila is a választások jelentőségét hangoztatta. Az elöljáró úgy véli, a magyarságnak helye van Európában, és hangja is kell legyen, ezért fontos a brüsszeli képviselet, ami nemzeti identitási kérdés is egyúttal, viszont a helyi önkormányzatokban is nélkülözhetetlen a józan eszű, fejlesztést akaró képviselők jelenléte. Ugyanakkor elhangzott, kulcsfontosságú a schengeni csatlakozás, az európai mobilitás lehetősége, valamint arról is szó esett, hogy az európai minimálbér témakörében is van ráció. A polgármester rámutatott, hogy az erős képviselet mérvadó a közigazgatás átszervezése kapcsán is, mert nem mindegy, hogy a székelyföldi magyarságnak sikerül-e megtartania egységét, vagy a többségi román régiókba próbálják majd integrálni, ami ha megtörténik, kisebbségellenes merényletnek is betudható.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!