Rövidülhet a reakcióidő

Az Egyes-kő lábánál építet­tek elsősegélypontot a ba­lánbányai hegyimentők, ugyanis sokan túráznak a környéken, így nagyobb a balesetek kockázata is. Az elsősegélypont rövidítheti a hegyimentők reakcióidejét, könnyebben, gyorsabban tud­ják ellátni a sérülteket.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Rövidülhet a reakcióidő
Építik az elsősegélypontot. Szükség volt rá Fotó: Balánbányai hegyimentők

Elsősegélypontot épített a balánbányai he­gyi­­mentőcsapat az Egyes-­kő lábánál. Az építmény a menedékház közelében található.
Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgála­tának vezetője hangsúlyozta, hogy a menedékház Csík­szentdomokos önkormányzatához tartozik, a balánbányai hegyimentőknek pedig régóta szükségük volt egy olyan helyiségre az Egyes-kő közelében, ahol elsősegély-felszerelést tudnak tárolni. Mivel népszerűek a közelben lévő túraútvonalak, ezért sokszor riasztják a hegyimentőket, viszont a terepviszonyok miatt nehéz és időigényes Balánbányáról vinni a felszerelést. A hegyimentő közszolgálat vezetője szerint az elsősegélypont csökkentheti a hegyimentők reakcióidejét, hiszen könnyebben tudnak majd haladni, és gyorsabban tudják ellátni a sérülteket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Rövidülhet a reakcióidő
Az építőanyag beszerzéséhez Hargita Megye Tanácsa biztosított anyagi forrást, továbbá a Csíkszentdomokosi Közbirtokosság, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park is segített. A faházat a balánbányai hegyimentőcsapat és az önkéntes hegyimentők építették fel.
Mint Fekete Örs mondta, az építmény már használható, folyamatban van a berendezése a teljes elsősegély-felszereléssel és bútorzattal. A balánbányai hegyimentők sze­rint az elsősegélypont meg­léte nagy előrelépést jelent a Hagy­más-hegységben túrázók biztonsága szempontjából.

Rövidülhet a reakcióidő





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!