Robotsebészeszközre pályáznak a csíkszeredai kórháznál 

Húszmillió lej értékű robotsebészeszközre pályázik Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. Az eszköz beszerzése óriási előnyt jelentene a kórház számára – hangzott el a péntek reggel tartott online megyei tanácsülésen, amelyen elfogadták a települések általános rendezési terveire vonatkozó napirendi pontot, illetve útfinanszírozásról és hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásról is döntöttek.

Vlaicu Lajos
Robotsebészeszközre pályáznak a csíkszeredai kórháznál 
A kórház épülete madártávlatból. Archív Fotó: Kosza Róbert

A megyei tanács finanszírozást szerzett a települések általános rendezési terveinek (PUG) elkészítésére a fejlesztési minisztériumtól. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácsülésen kifejtette: a következő hetekben több érintettel is egyeztetnek, ugyanis szeretnék, ha a faluképvédelmi program bekerülne a PUG-ba.

– A rendezési tervben az építőanyag-felhasználást és a kultúrtáj fogalmait tisztázni akarjuk, éppen ezért egyeztetések lesznek a polgármesterekkel – mondta a megyeelnök.

A megyeelnök a „Lot 3-as út”-ként ismert szakasz korszerűsítése kapcsán elmondta: rajtuk kívül álló okokból a munkálat értéke majdnem háromszorosára emelkedett, a közbeszerzési törvények is hátráltatták, és az orosz–ukrán háborúnak is komoly hatásai vannak. A második szakasz értéke 277 millió lej, melynél az a cél, hogy minél több jóváírható költséget fogadjanak el. Ezért aktualizálták a műszaki dokumentációt, a jelenlegi költségszükségleteket. Kányád község kétszázezer lejt kért az új hivatal körüli tér rendezésére, a megyei tanács hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásából. 

Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közös pályázatot nyújtanak be, amelyet dr. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos ismertetett. A robotsebészet Csíkszeredában néhány héttel ezelőtt ugyanolyan elérhetetlennek tűnt, mint a II. kategória elérése a megyei sürgősségi kórház számára.

A robotsebészet lényege, hogy a műszer lemásolja az orvos kézmozgását, majd ezek alapján elvégzi a műtétet, természetesen az orvos irányítása alatt. A robot bonyolult beavatkozásoknál sokkal nagyobb mozgásteret ad

– mondta a főorvos. Hozzátette: külföldön onkológiai beavatkozásoknál és nagyon nehéz műtéteknél ez az eljárás szokványos.

Mint kiemelte: a gép ára négymillió euró (20 millió lej), amit a kórház önerőből nem tud beszerezni. A műszer fenntartási költségét pályázatból ugyancsak egyszerűbb finanszírozni, amely százhúszezer euró, azaz hatmillió lej.

– Ez a pályázat, amely az onkológiai kezelést támogatja, teszi lehetővé, hogy ezt a műszert megvásároljuk. Ötven-száz műtétet kell elégezni havonta, hogy fenntartható legyen a robotsebészet a kórházban. A robot ára tartamaz mintegy háromszáz műtétre elegendő fogyóanyagot, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kórháznak három-négy évig nem kerülne a robot működtetése pénzbe – jegyezte meg a főorvos. Kifejtette:

azért is fontos a gép vásárlása, mert a környék első kórháza lenne, amely rendelkezik ilyen eszközzel. Mivel a kórház orvosainak már van laparoszkópos tapasztalatuk, így viszonylag néhány képzésen való részvétel után szakszerűen használhatnák is a gépet.

Ez előnyt jelente a többi kórházzal szemben is. A másik kórházat érintő pályázat a mikrobiológia területét érinti.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!