Rendkívüli konferenciát tartanak a beruházások finanszírozásáról

Rendkívüli konferenciát rendez a beruházások finanszírozhatóságáról a csíkszeredai önkormányzat – jelentette be kedden Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere a várost vezető testület soron kívüli tanácsülésén. Az eseménynek  május 12-én, pénteken a Csíki Mozi ad otthont.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Rendkívüli konferenciát tartanak a beruházások finanszírozásáról
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Az elöljáró kifejtette:

a jelenlegi és a közeljövőben lehívható fejlesztési források önrészének finanszírozása egyre nehezebb és egyre nagyobb terhet ró a helyi önkormányzatokra.

Mint részletezte: a csíkszeredai önkormányzat nemcsak felismerte ezt a kihívást, hanem az országban elsőként tevékenyen hozzá is járul a megoldáskereséshez, ezt a célt szolgálja a pénteki konferencia is, amelyen Cseke Attila fejlesztési miniszter, bukaresti pénzügyi szakemberek és székelyföldi polgármesterek „az elkövetkező évek talán legfontosabb fejlesztési irányairól egyeztetnek, megvitatva a hitelekben rejlő lehetőségeket és veszélyeket is”.
Korodi hozzáfűzte: az európai uniós – elsősorban a Regionális Operatív Programból és az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozott – beruházások embert próbáló feladatok elé állítják a helyi önkormányzatokat.

A sokmilliós külső forrásokhoz ugyanis nagy összegű önrészt kell hozzárendelniük, ennek az előteremtése azonban megbéníthatja a tervezett beruházásokat.

Mint részletezte: annak érdekében, hogy a fejlődés ne torpanjon meg, akár a hitelfelvétel gondolatával is barátkozniuk kell a településvezetőknek. Minisztériumi, önkormányzati, pénzügyi és gazdasági szakemberek bevonásával a szakmai panelbeszélgetések során szeretnék elérni, hogy minél tisztább kép alakuljon ki mind a döntéshozókban, mind a fejlesztésekkel foglalkozó önkormányzati szakemberekben.

A székelyföldi önkormányzatokat megszólító konferencián felszólal többek között Cseke Attila fejlesztési miniszter, György Attila pénzügyminisztériumi államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila csíkszeredai, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi, Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, illetve Kozma István csíkszentsimoni és Nagy Attila zetelaki polgármester.

A csíkszeredai önkormányzat  a soron kívüli közgyűlésén ugyanakkor döntött a FOREST Kistérségi Fejlesztési Társulás 2023-as évi tagsági díjának befizetéséről, az ADI FOREST területét érintő mezei utak korszerűsítéséről szóló pályázat végleges összegének elfogadásáról, valamint két ingatlan elővásárlási jogának a lemondásáról is.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!