Hirdetés

Rend a lelke mindennek?!

Folytatódik az úzvölgyi katonatemető körüli vita. Szerda délelőtt a temető bejáratánál rendfenntartók igazoltatták a csíkszentmártoni önkormányzat munkatársait, akik kaszálni és takarítani érkeztek oda. A magyar kereszteken nem cserélték ki a magyar nemzeti színű szalagokat, megtorlástól tartanak.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 6 perc
Rend a lelke mindennek?!
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Kaszálni és takarítani érkeztek szerda délelőtt az úzvölgyi katonatemetőhöz a csíkszentmártoni önkormányzat munkatársai. A temető kapujánál a csendőrség és a rendőrség egy-egy munkatársa igazoltatta őket. Az önkormányzat munkatársait csak a feletteseik engedélyével engedték a katonatemetőbe, és azt mondták nekik, csak a magyar katonák keresztjei körül kaszálhatnak, takaríthatnak, és csak a magyar vonatkozású dolgokat takarítsák el a temetőből.

Az ügyben kerestük Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét.

– Az alpolgármester úr az alkalmazottakkal hátrament a szokásos temetőtakarítást elvégezni és a kaszálást. Kértem, hogy a kereszteken lévő kopott szalagokat vegyék le. Ezt először a jelen lévő rendőrök megakadályozták, majd valószínűleg egy telefonálás és egy utasításkérés után engedélyezték volna, de már nem cserélték a szalagokat, hogy nehogy újfent kellemetlenség legyen belőle

– mondta Csíkszentmárton polgármestere. Megjegyezte: a kaszálást elvégezték, és egyébként évtizedek óta gondozzák a temetőt. – Borboly elnök úrral mi is hátramentünk a temetőbe. Megkérdeztük a rendfenntartókat, hogy miért vannak ott, és azt válaszolták, azért, hogy megakadályozzanak bármiféle atrocitást – részletezte Birtalan Sándor. Hozzátette: megkérdezte, hogy milyen alapon igazoltatják a tulajdonos szentmártoni önkormányzat vezetőit.

– Minket is igazoltattak, engem is, és az alpolgármester urat is, és amikor megkérdeztem, hogy milyen jogon szeretné a többi kollégát is ellenőrizni, akkor azt válaszolta, nem is kell, mert ha valami van, akkor majd rajtunk keresztül keresik őket

– tette hozzá a polgármester, aki nem kívánt arról beszélni, hogy mi állhat azon utasítások mögött, miszerint csak a magyar keresztek környékén tevékenykedhetnek a temetőtakarítók.

Lapunk megkeresésére Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, a szerda reggeli esettel kapcsolatosan felmerül egy sor kérdés, amelyre az állam szervei választ kell adjanak.

– Arra kérem az RMDSZ vezetőit, parlamenti csoportjait, hogy mandátumuknál fogva ők is segítsenek abban, hogy választ találjunk arra: milyen alapon – még hogyha udvariasan is – kérik meg a csíkszentmártoniakat az ott lévő csendőrök és rendőrök, hogy az úzvölgyi katonatemetőben, ameddig a feletteseikkel nem beszélnek, ne tegyenek semmit, illetve milyen törvény, cikkely, rendelet, milyen hivatali szabályzat alapján adhatnak olyan utasítást, hogy ami magyar vonatkozású, és eltakarításra alkalmas elem, azt el lehet takarítani, de ami román vonatkozású, azt nem. Ez a félelemkeltésnek az egyik komoly módszere – jelentette ki a megyeelnök. Hozzátette: feltétlenül tisztázni kell, hogy visszaélhet-e hatalmával a rendőrség, a csendőrség a jogos tulajdonos esetében, miközben a temetőbe behatolók, a temetőt tönkretevők, azaz a bűncselekményt elkövetők tekintetében nem láttuk, hogy hasonló módon jártak volna el a rendfenntartó szervek.

– Ez az én problémám mindezzel, és ezért

arra kérem Hargita megye prefektusát, hogy a mai napon (szerk. megj.: szerdán) hívjon össze egy megbeszélést a rendőrség, a csendőrség és minden olyan szerv képviselőivel, amely az úzvölgyi temető környékén a rend, a csend és a törvényesség betartásáért felelős, beleértve Csíkszentmárton községet is

. Beszéljük meg, hogy a tulajdonosnak – amit kimondott egy végérvényes és visszavonhatatlan bírósági ítélet – van joga vagy nincs joga tenni azt, ami a törvény szerint kötelessége és a szabályzat része – mutatott rá Borboly. Megjegyezte: a szombaton történtek kapcsán a büntetőfeljelentés megtörtént, a dosszié összeállításában a megyei tanács és magánszemélyek is segítették Csíkszentmárton vezetőségét.

Az ügyben kerestük a csendőrséget is, ahonnan ezt a választ kaptuk: „Mi a rendért és a közbiztonságért felelünk a térségben. Ma ott volt négy személy, bejöttek és lekaszálták a füvet. A temetőbe az jön be, aki akar, semmi közünk hozzá.”

Petres Sándort, Hargita megye prefektusát a szombaton történtekről is kérdeztük.

– Azt nem tudom, hogy mi várható a szombati események után, az ügyben azok kell eljárjanak, akik erre hivatottak,

például büntetést alkalmazni, vagy bármi egyebet. A másik dolog, hogy a temető környékén már régóta van őrjárat, nem mostani történet. Azt, hogy ma (szerk. megj.: szerdán) mi történt, vagy mi nem, amíg hivatalosan meg nem erősítik, addig nem kommentálom, mert rákérdeztem, és annyit mondtak, hogy a rendfenntartók nem ismerték, kik azok, akik be akarnak menni a temetőbe. Aztán hogy mit beszéltek, azt nem tudom, azt elmondják, akik ott voltak – mondta a prefektus.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!