Hirdetés

Projektek meghosszabbításáról döntött a csíkszeredai testület

Le nem zárt uniós pályázatok kivitelezésének meghosszabbításáról döntött hétfőn soron kívüli ülésén Csíkszereda önkormányzatának testülete. Többek között a József Attila Általános Iskola Tudor lakótelepi épülete felújításának folytatásáról – amit eddig per hátráltatott –, valamint a mobilitási csomagban szereplő busztelephely építésének meghosszabbításáról fogadtak el határozatot a képviselők. 

Létai Tibor
Projektek meghosszabbításáról döntött a csíkszeredai testület
Archív Fotó: László F. Csaba / Archív

A 2014–2020-as uniós ciklusban le nem zárt Regionális Operatív Programból (POR) finanszírozott pályázatokat indokolt esetben a 2021–2027-es ciklusból is támogatja az Európai Unió (EU), viszont ezeket a továbbiakban új projektként kell kezelni – hangzott el a csíkszeredai önkormányzat tegnapi rendkívüli ülésén. Csíkszeredában több ilyen projekt is van különböző kivitelezési fázisban. Kilenc tömbház hőszigetelése esetében például az átvételezések már megtörténtek, csupán hirdetési és elszámolási tételek maradtak hátra, de idetartozik a mobilitási csomagból a busztelephely (depó) is, amely még kivitelezés alatt áll, a Hargita utca rehabilitálása és a közlekedésmenedzsment, amely a közbeszerzési eljárás során akadt el. A József Attila Általános Iskola Tudor lakótelepi épületének felújítását egy mostanra lezárult per hátráltatta, ezért kérték a projekt meghosszabbítását 2025 végéig.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Megtudtuk, a két stratégiai dokumentum az Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU) és a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (PMUD) ezekhez az régi-új projektekhez adaptálódott. Ennek a folyamatnak a módszertanát csak a múlt héten tették közzé, és a módszertan alapján a finanszírozási kérelmeket május 31-ig kell feltölteni az elektronikus platformra. Ezért volt fontos, hogy sürgősségi eljárással jóváhagyja a testület ezeket a határozatokat.

– A minisztérium jóváhagyta azokat a Regionális Operatív Program kertén belül zajló projekteket, amiket az önkormányzatok nem fejeztek be, illetve kellő előrehaladottsággal rendelkeznek, hogy azt át lehessen ütemezni a következő ciklusra. Öt hónapja várjuk a módszertan megjelenését, ami a múlt héten megtörtént, így a jóváhagyott projektek átütemezésére május 31., 14 óráig van lehetőségünk, ezért nem tűrt halasztást a határozatok elfogadása – fogalmazott hozzászólásában Bors Béla alpolgármester.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!