Nincs egyetértés az iskolások ügyében

Az erdőalji és csibai lakosság petícióban tiltakozik a csíkszeredai polgármesteri hivatal azon döntése ellen, hogy az omlásveszélyesnek nyilvánított csíksomlyói Xantus János Általános Iskola diákjait ideiglenesen az erdőalji tanintézet udvarára, konténeriskolába költöztessék. Az aláírók szerint az intézkedés nyomán egy olyan szegregált tanintézetet hozna létre a városvezetés, amely sem a szóban forgó gyermekek, sem az ottani lakosok érdekeit nem szolgálja.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nincs egyetértés az iskolások ügyében
A somlyói iskola épülete. Alternatívakeresés Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, egy, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség által elrendelt statikai szakvizsgálat megállapította, hogy a csíksomlyói Szék út 139. szám alatti egyházi tulajdonú épület, amelyet eddig a csíkszeredai önkormányzat közigazgatása alá tartozó a Xantus János Általános Iskola bérelt, omlásveszélyes, ezért a tanintézet ki kell onnan költözzön.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

 A csíkszeredai polgármesteri hivatal ideiglenesen az erdőalji általános iskola udvarában, konténerekből kialakított épületben oldaná meg a közel száz érintett tanuló további oktatását, ezzel a megoldással szemben azonban az erdőalji és csibai lakosoknak számos ellenvetésük van, ezért korábban személyes találkozót is kértek a városháza illetékeseitől, hogy információkat kérjenek az elképzelés gyakorlati megvalósításáról. A feleknek a találkozót követően sem sikerült közös megállapodásra jutni, így a lakók most petícióban tiltakoznak az intézkedés ellen, mondván:  az erdőalji iskola ilyen jellegű bővítése egy olyan szegregált tanintézményt hozna létre, amely megfosztja a roma gyermekeket az integráció esélyétől, és egyben etnikai hovatartozásuk szerint megkülönbözteti őket. 

Más szempontok is felmerültek

Mivel az erdőaljiak és csibaik azon felvetését, hogy a somlyói óvodás, illetve 1–4. osztályos korú gyermekeket a csíkszeredai általános iskolákban vagy a Xantus János Általános Iskola alegységeiben osszák el, az önkormányzat – arra hivatkozva, hogy ez az intézkedés már túllép a hatáskörükön – elvetette, a lakóközösség a Hargita Megyei Tanfelügyelőségnél is kéri az eset kivizsgálását és más lehetséges megoldások javaslatát.
– Az iskolarendszer átalakítása az esetek többségében minisztériumi engedéllyel történik. Tekintettel a rendelkezésünkre álló rövid időkeretre, ez a forgatókönyv nem reális, mivel iskolakezdésig ezt semmilyen körülmények között nem lehet kivitelezni – tájékoztatott dön­tésükkel kapcsolatosan levélben a csíkszeredai önkormányzat.
Gyakorlatilag ahhoz, hogy a szóban forgó diákoknak az omlásveszély miatt használhatatlanná vált épület helyett ideiglenesen oktatásra alkalmas felületet biztosítson az önkormányzat, olyan megoldást kellett találniuk, amely minisztériumi engedély nélkül is jóváhagyható, vagyis megfelel a következő szempontoknak: a tevékenység megszervezése önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban folytatódik, a már meglévő iskolák területén és a 2024–2025-ös tanév beiskolázási terve alapján.
 – A már meglévő beiskolázási terv alapján a 2024–2025-ös tanévben a somlyói iskola 94 tanulója csakis egy tömbben kezelhető, és kizárólag a Xantus János Általános Iskola valamelyik egységében helyezhető el, tehát nem oszthatók több csoportra és nem csoportosítható át más iskolákhoz – szögezte le kérdésünkre a hivatal. 
Mivel a csíkszeredai városháza szerint a Xantus János Általános Iskola zsögödi, erdőalji, csibai, illetve har­gitafürdői épületeiben nincs üresen álló osztályterem, és a három helyszín közül csupán az erdőalji iskola udvara teljesíti az építkezéshez szükséges szakhatósági jóváhagyás feltételeit, Sógor Enikő alpolgármester egyetlen lehetőségként továbbra is azt a kényszermegoldást tartja megvalósíthatónak, ha ott konténeriskolát alakítanak ki.  Az ehhez szükséges finanszírozási keretet az önkormányzat testülete a július 26-i ülésén költségvetés-módosítás keretében jóváhagyta.

Hiányos infrastruktúra

Az erdőalji, csibai lakosok petíciójukban jelzik, hogy szerintük az iskolaudvar nem alkalmas hely 22 konténer felállítására, nehezményezik továbbá, hogy úgy bővítenék az iskolát, hogy közben ezen a városrészen az iskola, de a lakosok számára sincs kiépítve az ivóvíz-m, szennyvíz- és gázhálózat, de az elektromos hálózat állapota sem megfelelő. Szintén aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a somlyói iskola átköltöztetése okán romlana a közbiztonság. 
Az említett hiányosságokkal kapcsolatosan az önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a víz-, mind a szennyvíz-, mind a gázhálózat kiépítése terén történt előrelépés. 
– A csibai vízhálózat kiépítése része a Harvíz Rt. projektjének. A teljes munkálat közbeszerzési eljárását tavaly decemberben indították el. A gázhálózatot a Forest Kistérségi Fejlesztési Társulással partnerségben, a társulás által megnyert pályázatból építjük meg. A 25,2 millió lejes projektet 17,3 millió lejjel támogatja az Anghel Saligny-program, a különbözetet az önkormányzat biztosítja, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány lezárásának fázisában vagyunk, következik a kivitelezés ter­vezése. A szennyvízhálózat kialakítására 2021-ben újabb pályázatot tettünk le, ezúttal az Országos Helyreállítási Tervhez. Ezt a projektet azonban rendezetlen tulajdonjog miatt elvetette a PNRR – részletezte érdeklődésünkre a hivatal. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!